Peter Petrovčič

 |  Mladina 46  |  Politika

Vrnitev izkušenih

Poslance, ki bodo postali ministri, bodo nadomestili stari poslanski mački

Damijan Perne in Vito Rožej v vlogi direktorja Mr. Smitha in geja Luke

Damijan Perne in Vito Rožej v vlogi direktorja Mr. Smitha in geja Luke
© POP TV

Ko je Borut Pahor predstavil svojo ministrsko ekipo, so se začeli kazati dokončni orisi nove sestave državnega zbora. Kako ime se bo zagotovo še spremenilo, a imena nadomestnih poslancev so znana. Poslance, ki bodo postali ministri, bodo zamenjali izkušeni politiki, stari poslanski mački in Vito Rožej.
V poslanski skupini SD bo Pahorja nadomestil Marijan Križman, sicer predsednik koprske SD. Patricka Vlačiča, ki bo postal prometni minister, bo zamenjal nekdanji župan Sežane in predsednik obrtno-podjetniške zbornice Miroslav Klun, Igorja Lukšiča, novega šolskega ministra, pa dosedanji poslanec Milan M. Cvikl. Če slednji postane generalni sekretar vlade, bo pravico do poslanskega mandata dobila Silva Črnugelj, ki je bila poslanka predpreteklega sklica. Francija Križaniča, ki bo finančni minister, bo zamenjal predsednik Krščanskih socialistov Slovenije (KSS) Andrej Magajna, ki je v državnem zboru sedel že v prvem sklicu. Magajna bo formalno tudi edini poslanec katerekoli izmed strank, ki nagovarjajo predvsem krščansko populacijo. Ker se Novi Sloveniji, ki se ponaša z nazivom »krščanska ljudska stranka«, ni uspelo več prebiti v državni zbor, bodo imeli svojega poslanca zgolj krščanski socialisti, katerih člani so kandidirali na listi SD, podobno kot pri skupni listi SLS in SMS. Če so se v SMS zdaj oklicali za parlamentarno stranko brez poslanca, je KSS neparlamentarna stranka s poslancem v državnem zboru.
Pri Zaresu bo bodočega ministra za znanost Gregorja Golobiča nadomestila ena vidnejših poslank prejšnjega sklica Cveta Zalokar Oražem, ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika pa župan Žalca in nekdanji poslanec LDS Lojze Posedel. Novo ministrico za kulturo Majdo Širca bo nadomestil Vito Rožej, sicer mestni svetnik v Kranju in občasni ljubiteljski igralec ter vodja KUD-a France Prešeren v Ljubljani. Izmed devetih poslancev Zaresa bodo v državnem zboru tako sedeli kar trije amaterski igralci: Franci Kek, Damijan Perne in Rožej. Kek je še nedavno zabaval gledalce v humoristični nanizanki Začnimo znova na nacionalki, slednja dva pa sta si ime ustvarila na prelomu tisočletja z nastopanjem v eni prvih uspešnejših humorističnih nanizank TV Dober dan, ki so jo vrteli na POP TV.
Pri LDS bo za zdaj prišlo zgolj do ene spremembe, bodočo ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal bi moral nadomestiti predsednik uprave Deželne banke in nekdanji direktor Borze Draško Veselinovič, ki pa mandata ne bo sprejel, namesto njega pa bo poslanec ponovno postal še en stari maček, Anton Anderlič, ki je v tej volilni enoti osvojil tretje mesto.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.