Marjan Horvat

 |  Mladina 46

Finančna kriza v Združenih narodih

Največji dolžnik so ZDA

Generalni sekretar Ban Ki Moon

Generalni sekretar Ban Ki Moon
© Matej Leskovšek

Združeni narodi se že dolgo ubadajo s finančnimi težavami, saj kopica držav redno ne prispeva svojega deleža za delovanje organizacije. Tudi zato so Združeni narodi premalo učinkoviti, saj jim zmanjka denarja celo za financiranje mirovnih operacij, kar je nevarno za zagotavljanje možnosti za mir v kriznih žariščih. Generalni sekretar Ban Ki Moon je pozval države članice, naj v celoti in pravočasno poravnajo svoje finančne obveznosti do Združenih narodov za leto 2008, saj »finančno stanje ostaja šibko«.
Vplačila za proračun Združenih narodov so določena za obdobje dveh let, temeljijo pa na prispevkih držav članic in proračun znaša za letos in prihodnje leto skoraj 4,2 milijarde ameriških dolarjev. Članice zagotavljajo denar še za delovanje mednarodnih tribunalov ZN, mirovnih operacij in petletno obnovo sedeža ZN v New Yorku, kar znaša 1,9 milijarde ameriških dolarjev. Celoten letni proračun, skupaj s prostovoljnimi prispevki, ki jih odobrijo parlamenti držav članic, je sicer okoli 20 milijard dolarjev. Do 24. oktobra neplačana sredstva, ki se nanašajo na redni proračun, znašajo 756 milijonov ameriških dolarjev, od tega znaša 94 odstotkov dolg ZDA, preostalih 6 odstotkov pa dolg drugih držav. »Jasno je, da je finančna slika za leto 2008 odvisna predvsem od ravnanja teh držav v prihodnjih nekaj tednih,« pravi sekretar Ban.
V nevarnosti so mirovne operacije, saj je dolg za ta proračun, ki financira 20 operacij z 80.000 ljudmi, več kot 2,9 milijarde ameriških dolarjev, to pa je za približno 198 milijonov ameriških dolarjev več kot konec leta 2007, vendar za 575 milijonov ameriških dolarjev manj kot 31. oktobra lani. Po zadnjem poročilu maja letos je dolg državam, ki so prispevale svoje enote za mirovne operacije v preteklih letih, znašal 728 milijonov dolarjev, po napovedih pa naj bi do konca leta znašal 654 milijonov dolarjev. »Plačila za vojake in opremo za številne misije so bila sprotna, zaostaja pa povračilo stroškov za štiri misije,« pojasnjuje sekretar Ban.
Pravočasno je obveznosti do Združenih narodov (do 24. oktobra) poravnalo 31 držav, med njimi tudi Slovenija. Največji dolžnik so ZDA, ki že za prejšnje finančno obdobje, od leta 1996 do danes, dolgujejo tri milijarde dolarjev. Zavoljo takšne nediscipline morajo Združeni narodi najemati posojila, a ta je zaradi sedanje finančne krize težko dobiti, posledice takšnega odnosa pa so lahko hude zlasti na kriznih območjih, kjer teče kri.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.