Deja Crnović

 |  Mladina 46

Kaj se dogaja s kulturnim proračunom v Mariboru?

Občina 40 odstotkov manj za založništvo

Revija, ki ji je občina zmanjšala subvencije

Revija, ki ji je občina zmanjšala subvencije
© Borut Peterlin

Pred kratkim so v Mariboru uspešno zbirali podpise, s katerimi so nasprotovali selitvi kulturnega centra Pekarna, te dni pa so se k zbiranju podpisov zatekli še založniki. Pred dobrim mesecem je postalo jasno, da proračun mariborske občine ne predvideva zadostnih sredstev za založniško dejavnost. Tako bosta založbi Litera in Aristej prihodnja tri leta razpolagali s 40 odstotki manj sredstev kot v preteklem obdobju.
Založba Aristej izdaja revijo Dialogi, ki izhaja, prej še pri založbi Obzorja, že 44 let. Vsako leto pri nastanku revije sodeluje približno sto ljudi, Dialogi pa veljajo za drugo najstarejšo še izhajajočo revijo v Sloveniji. Gre za neprofitno organizacijo javnega pomena, ki jo financirata ministrstvo za kulturo in mariborska mestna občina, vsak polovico. A slednja je letos v proračunu sredstva za časopisno-založniške in neprofitne knjižne dejavnosti zmanjšala za 36.766 evrov. Kot so sporočili z mariborske občine, je bila pri sestavljanju letošnjega proračuna prednostna naloga zagotavljanje sredstev za programe javnih služb, torej financiranje glede na zakonske obveznosti občine. Ker sta založbi neprofitni organizaciji, so jima sredstva znatno zmanjšali, pravi razlog za to pa ni znan. Ker Maribor veliko sredstev namenja za program Evropska prestolnica kulture, je zmanjšanje sredstev nekoliko nepričakovano.
»Prisoten je občutek ponižanosti, saj moramo za tako star program, kot je revija Dialogi, novi občinski ekipi na čelu z županom Francem Kanglerjem dokazovati, da si sredstva zaslužimo,« pravi Emica Antončič, vodja založbe Aristej. Po njenih besedah naj bi sredstva za založbo z leti višali na kulturnem ministrstvu in na občini, kar dokazuje, da gre za pomembno publikacijo. Prav zato je bila nedavna odtegnitev sredstev neprijetno presenečenje. Zaradi nje bo letošnja deseta številka tanjša in bo izšla v manj izvodih. Prave posledice odtegnitve se bodo pokazale drugo leto, čeprav v založbi upajo, da bodo z zbiranjem podpisov dosegli, da jim bo v rebalansu proračuna, ki je napovedan za november, namenjenih več sredstev.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.