Erik Valenčič

 |  Mladina 46

Konec avtonomnega radia?

Na Radiu Marš gori

Mariborski radio študent

Mariborski radio študent
© Marko Pigac

Sodelavke in sodelavci Radia Marš so se pred kratkim obrnili na medije s pismom, v katerem so opozorili na vse bolj skrb zbujajoče razmere na tej radijski postaji. Gre za ustvarjalce oddaje Zofijini ljubimci, tedenske enourne govorne oddaje o filozofiji, ki ji je skupaj s številnimi drugimi avtorskimi oddajami grozila nenadna ukinitev. Pri tej odločitvi naj bi bil v. d. direktorja Kostja Bobnar izhajal iz neznane raziskave, ki je pokazala, da je povprečen človek lahko slušno zbran le približno tri minute. To je sila nenavaden argument za ukinitev celega kupa radijskih oddaj, na kar so v pismu opozorili tudi avtorji Zofijinih ljubimcev: »Seveda je ta raziskava povsem bebava. Ovrže jo že dejstvo, da lahko povprečen človek posluša zvočne knjige cele ure in da tudi otroci zmorejo pravljice poslušati cele ure.«
»Ko smo se obrnili na svet Zavoda radia Marš, smo ostali tako rekoč pred vrati in šele, ko smo šli v medije, so bile avtorske oddaje z našo vred postopoma vrnjene v programsko shemo,
« pojasnjuje dr. Boris Vezjak, soavtor Zofijinih ljubimcev.
Vendar se težave še niso končale. Devetindvajsetega oktobra je predsednica sveta zavoda Snežana Štabi končno le odgovorila Zofijinim ljubimcem v obliki izjave, ki jo je prebrala kar v sklopu same oddaje, in to brez vedenja ali privolitve njenih avtorjev. Med drugim jim je očitala vrtičkarstvo in tudi, da niso del ekipe Radia Marš, pa čeprav oddajo neprekinjeno ustvarjajo že 12 let. V pogovoru za Mladino je Štabijeva dodala, da vidi rešitev sedanjih težav v tem, da se zamenja ali uprava ali pa programski delavci.
In tako pridemo do vprašanja, kakšne so pravzaprav trenutne usmeritve ter ambicije Radia Marš? V. d. direktorja Bobnar je avtorjem oddaj predlagal, naj si za izplačila honorarjev poiščejo sponzorje in del denarja nakažejo radiu. To vodi v komercializacijo Radia Marš. Pa obstaja kakršna koli potreba po tem? Niti ne, radio je letos samo iz enega razpisa pridobil 83.000 evrov za sodelovanje pri projektu, ki se ukvarja z obravnavanjem ranljivih skupin. Kam bo denar vložen, programski delavci ne vedo, ker so seje sveta zavoda na tej točki zanje zaprte. Za zdaj vedo le to, da za prispevke, ki jih bodo pripravili v sklopu omenjenega projekta, ne bodo plačani.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.