Marjan Horvat

 |  Mladina 46

Pokopališče zdrahe

Svetniki podrobno predpisali pokop, ustavni sodniki pa so ga razveljavili

Občinski svet Moravče je sprejel odlok o pokopališki in cerkveni dejavnosti ter urejanju pokopališč, ki natančno določa pokop pripadnikov RKC in natančno predpisuje ves ceremonial, ki naj bi potekal od cerkve do pokopališča. Temu je nasprotoval župan Moravč Martin Rebolj, saj je odlok po njegovem diskriminatoren do pokojnikov druge vere in ateistov, ker zanje ne določa natančnih pravil. Rebolj pravi, da so avtorji spornega člena »morda želeli zagotoviti, da bi verniki šli od cerkve do pokopališča, ne da bi ves obred potekal samo v mrliški vežici oziroma na samem pokopališču«.
Zato je župan Rebolj vložil zahtevo za presojo ustavnosti in zakonitosti na ustavno sodišče in v njej zapisal, da »gre za kršenje ustavnih določb o verski enakopravnosti«. Ustavni sodniki so presodili, da je ureditev sporna, ker podrobno predpisuje način cerkvenega pokopa pripadnikov RKC. Sodišče v svoji obrazložitvi opozarja, da »država ne sme posegati v avtonomno sfero verskih skupnosti«. To velja tudi za lokalne skupnosti, ki so zavezane tem načelom, lahko pa predpišejo način in čas pokopa, pri čemer je treba upoštevati tudi voljo pokojnika oziroma, če je ta ni izrazil, o pokopu odločajo njegovi svojci.
No, pravica do verskega pogreba je »sestavni del svobodne vesti«, zato lokalna skupnost ne sme predpisovati oblike verskega pogreba, saj morajo imeti »verske skupnosti za svoje pripadnike popolno avtonomijo za določanje pravil verskih pokopov«. Z moravškim odlokom pa se »posega na področje avtonomije verskih skupnosti«.
A vsi sodniki niso bili enakega mnenja. Miroslav Mozetič je v svojem odklonilnem ločenem mnenju zapisal, da je »za podrobnejšo ureditev postopka pokopa vernikov RKC občinski svet očitno imel razumen razlog. Da takšnega razloga ne bi bilo, iz zahteve ne izhajaMarija Krisper Kramberger pa v svojem odklonilnem mnenju ugotavlja, da je župan kot predlagatelj nezadovoljen z odlokom le zato, ker je »podrobneje urejen le en način pokopa, tj. pokop vernikov RKC, ne pa tudi drugi obredi pokopa«. V ločenem, vendar pritrdilnem mnenju pa sodnik dr. Ciril Ribičič pravi, da je odlok protiustaven zato, ker prepodrobno ureja postopek pokopa in tako »posega v svobodno delovanje verskih skupnosti«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.