Jure Erznožnik

 |  Mladina 46  |  Družba

Mobilniki in mrtve podgane

Francoske univerze in knjižnice kljub »nedokazljivosti« škodljivih vplivov opuščajo brezžične spletne povezave

Sodnik drugostopenjskega sodišča v Nanterru v francoskem departmaju Hauts-de-Seine zahodno od Pariza, kjer je sedež mobilnega operaterja Bouygues Télécom, je 18. septembra s svojo odločitvijo ustvaril presenetljiv precedens, ki ga bodo prihodnja leta z vsemi sredstvi skušali ovreči vsi operaterji mobilne telefonije v državi. Člani treh družin, ki živijo v neposredni bližini antene bazne postaje v mestecu Tassin-La demi-Lune v predmestju Lyona, so se pritoževali, da se od namestitve ojačevalnika signala ne počutijo dobro, da trpijo zaradi nespečnosti in da jih kar naprej boli glava, pri družbi Bouygues Télécom pa za njihove težave niso hoteli niti slišati. Prizadeti so se obrnili na odvetnika Richarda Forgeta, ta je pri omenjenem sodišču vložil tožbo, končala pa se je z razsodbo, da mora operater v štirih mesecih odstraniti nameščene naprave in parom izplačati po tri tisoč evrov odškodnine. Za vsak dan morebitne zamude pri odstranitvi pa bo moral plačati še po sto evrov kazni za neizvršitev sklepa sodišča.
Že ob razglasitvi sodbe ni bilo nobenega dvoma, da se bo operater zoper izrek razsodbe pritožil in se skušal z ugovorom izogniti odstranitvi antene. Nekaj takšnega mu je v podobni zadevi leta 2006 že uspelo. Pred prvostopenjskim sodiščem v Toulonu je tožbo sprva sicer izgubil, a letos septembra ga je sodišče v Aix-en-Provenceu oprostilo, zahteve tožnikov po odškodnini pa zavrnilo, saj naj »ne bi bilo mogoče dokazati škodljivih vplivov« bližnje antene na počutje okoliškega prebivalstva. Zagovornik družin, katerih sosed je z družbo Bouygues sklenil pogodbo in ji dovolil izrabo svojega zemljišča za namestitev ojačevalnika signala za dobo petnajstih let, pa je tožbo tokrat zasnoval na nasprotnem dejstvu, da ni mogoče dokazati niti neškodljivosti prebivanja v neposredni bližini vira močnega elektromagnetnega valovanja, glavni razlog pa obtežil še z »nenavadnim motenjem posesti«. Prva takšna tožba v Franciji je zdaj dobljena, a vprašanje je, kako uspešni bodo odvetniki mobilnega operaterja pri spodbijanju; znano je, da so bazne postaje nameščene povsod, tudi na gosto naseljenih območjih, zato bi dokončna odločitev sodišča, da mora operater anteno v predmestju Lyona odstraniti, sprožila plaz tožb prebivalstva po vsej državi. Francoskim operaterjem mobilne telefonije, katerih storitve uporablja 55 milijonov uporabnikov, od začetka prihodnjega leta poleg takšnih tožb grozi še precej večja obdavčitev dobička, saj se je predsednik Nicolas Sarkozy odločil postopoma povsem odpraviti oglaševanje na kanalih državne televizije, izpad sredstev pa nadomestiti prav iz astronomskih dobičkov ponudnikov storitev mobilne telefonije. Na leto jim bo vzel kar milijardo evrov, že zdaj odlična in zgledno neodvisna produkcija nacionalne televizije naj bi tako v prihodnje dobila še skoraj četrtino več sredstev.
Proti ojačevalnikom signala se ne borijo le posamezni zasebni tožniki, v državi deluje cela vrsta združenj, ki poskušajo dokazati škodljivost dolgotrajne izpostavljenosti elektromagnetnemu sevanju in so pri tem bolj ali manj uspešna. Organizacija Robin des Toits (Robin des Bois je Robin iz gozda - Hood, Robin des Toits pa Robin s streh) je nacionalno združenje za varnost pred brezžičnimi tehnologijami, dejavno predvsem pri ozaveščanju javnosti o škodljivih vplivih tehnologij GSM, UMTS, Wi-fi, bluetooth, Wimax, pa tudi domače brezžične telefonije, mikrovalovnih pečic in drugih naprav. Med drugim se opira na raziskavo, ki jo je na Katoliški univerzi v Louvainu v Belgiji pod mentorstvom priznanega raziskovalca s področja elektromagnetike in mikrovalovanja Andréja Vander Vorsta opravil raziskovalec Dirk Adang. Izsledki raziskave, opravljene na 124 laboratorijskih podganah, so osupljivi, saj je dokazala dvakrat večjo umrljivost podgan, ki so bile izpostavljene dolgotrajnemu šibkemu elektromagnetnemu valovanju, kakršnega oddajajo mobilniki. Ker ima podgana zelo podoben genski kapital kot človek, naj o škodljivosti sevanja ne bi bilo več nobenega dvoma, le znanost naj bi se pod pritiski močnih lobijev neznansko sprenevedala.
Združenje Robin des Toits sodeluje tudi pri vse močnejšem pritisku na politiko in videti je, da uspešno: francoske knjižnice druga za drugo opuščajo brezžično spletno povezavo, sledijo jim univerze, prav lahko se zgodi, da otroci do 14. leta v Franciji ne bodo mogli več kupiti mobilnega telefona in da bodo uporabo tega prepovedali najprej v porodnišnicah, ambulantah za nosečnice in vrtcih, postopoma pa tudi v drugih javnih prostorih. Tiskovni predstavnik združenja Etienne Cendrier, ki je moral zaradi »žaljive obdolžitve« leta 2005 družbi Bouygues plačati pet tisoč evrov, je letos ponatisnil svojo knjigo Kaj pa če mobilna telefonija postane zdravstveni škandal?, v kateri pojasnjuje številne primere nezdravih praks uporabe mobilnikov in drugih naprav, ki nas vsak dan in ves čas obkrožajo. Prej ali slej se bo zato postavilo (legitimno) vprašanje, kako se zaščititi pred pasivno izpostavljenostjo življenjsko nevarnim vplivom teh naprav.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.