Inovativna preselitev Romov

Ambrus po slovensko, po češko in Matejeva nagrada

Kot povsod v EU tudi češki Romi živijo pod pragom revščine. Kot povsod v EU so tudi na Češkem Romi tarča nacionalističnih napadov, katerih namen je najpogosteje izselitev Romov. In kot povsod v EU tudi češki policisti zaščitijo Rome. No, povsod, razen v Sloveniji.
Pred dnevi se je skupina okoli 500 simpatizerjev skrajne desnice na Češkem med protestnim shodom odločila obiskati tudi romsko predmestje mesta Litvinov. Seveda z jasnim namenom, da tamkajšnje Rome prežene z njihovih domov. Nacionaliste je ustavila policija in jim kljub žrtvam na svoji strani preprečila pot do Romov. Posledice so bile 15 aretiranih, po sedem poškodovanih med izgredniki in policisti, romsko prebivalstvo pa je ostalo na svojih domovih.
Povsem drugače je bilo pred dvema letoma pri nas. Tudi v Ambrusu se je jezna množica namenila, da prežene romsko družino Strojan. Slovenska policija je razgrete glave spustila tik do Romov, počakala, da se je nabrala kritična masa, nato pa jo je, čeprav ni imel tam kaj iskati, nagovoril notranji minister Dragutin Mate. Namesto da bi pijano drhal poslal domov, je izjavil znameniti: »Strojanovih ne bo več nazaj!« Strojanove so potem leto dni preseljevali z začasne lokacije na začasno lokacijo ter celo v center za odstranjevanje tujcev v Postojni, kjer jih je policija nadzirala noč in dan in jim omejevala gibanje.
Generalni direktor policije Jože Romšek je bil pred dnevi nagrajen z najvišjim priznanjem notranjega ministrstva, minister Mate pa s soglasjem vlade h kandidaturi za položaj predsednika Evropskega foruma za raziskave in inovacije na področju varnosti. Način, na katerega se je Mate lotil preselitve družine Strojan, je bil res inovativen in edinstven. Bo tudi EU ubrala takšno pot pri zagotavljanju varnosti? V vladni obrazložitvi Matejeve kandidature Ambrus ni omenjen, so pa v njej velike besede o tem, kako se je Mate »izkazal v času predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije«.
Na položaj državnega sekretarja na notranjem ministrstvu sicer prihaja eden najglasnejših Matejevih kritikov, Goran Klemenčič s fakultete za varnostne vede. Klemenčič je tudi občutljiv zagovornik človekovih pravic v policijskih postopkih, tako da verjetno po novem Romi ali katerikoli drugi ogroženi posamezniki ali skupine ne bi smeli biti več deležni neupravičenih posegov v svoje pravice s politično motiviranimi dejanji policije in ministra za notranje zadeve.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.