Vanja Pirc

 |  Mladina 47

Po razdelitvi medijskega kolača

Marku Crnkoviču je padel v vodo še en časopisni projekt

Marko Crnkovič pravi, da novega časopisa ne bo zaradi finančne krize

Marko Crnkovič pravi, da novega časopisa ne bo zaradi finančne krize
© Borut Krajnc

Štirje meseci in pol so že minili, odkar je posebna komisija ministrstva za kulturo odločila, katerim medijem je letos uspelo izboriti si državna sredstva za sofinanciranje programske vsebine, a nagrajenci »medijskega sklada« še vedno zbujajo pozornost javnosti. Največ so je bili doslej deležni tisti, ki jim je pripadlo največ denarja, to so Ampak, Demokracija in Ognjišče, vendar še zdaleč niso edini ...
Že vse od objave seznama se denimo pojavljajo ugibanja, ali se je na njem upravičeno znašlo Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) - komisija, pristojna za razrez medijske pogače, mu je odobrila 20.000 evrov za projekt Razprave in študije o problemih medijev in družbe. ZNP je namreč stanovsko združenje in ne množični medij.
V izogib nadaljnjim ugibanjem smo pristojne na ministrstvu za kulturo povprašali, ali je bila dodelitev sredstev ZNP-ju upravičena. Sporočili so, da je združenje v razvidu medijev od marca 2007 vpisano kot izdajatelj elektronskega medija in da je zato lahko kandidiralo na razpisu. Enako je zatrdil predsednik ZNP-ja Peter Jančič: »Po razvidu medijev je združenje izdajatelj elektronske publikacije, ki ima tudi odgovornega urednika in je namenjena novinarjem in širši javnosti, ki jo dogajanje v medijih in dileme, s katerimi se srečujejo uredniki in novinarji, zanimajo.« ZNP je sicer izdajatelj spletne strani www.znp.si, katere odgovorni urednik je Igor Kršinar, novinar tednika Reporter. ZNP doslej še ni posegel po sredstvih iz medijskega sklada, saj, kot pravi Jančič, pridobitev denarja ni povezana le z odločitvijo razpisne komisije, »ampak tudi s pripravljenim projektom (pogodbami, računi in podobnim), čemur združenje posveča pozornost (in ni enostavno, ker smo vendarle kot društvo pač začetniki in pri marsičem še amaterji) in kar pristojni organi tudi preverjajo«.
Projekt bodo izpeljali tudi brez pomoči države, le da bo bil v tem primeru nekoliko bolj omejen ter financiran predvsem s prispevki in prostovoljnim delom članov. Kot pravi Jančič, namreč ZNP v nasprotju z drugim stanovskim društvom, Društvom novinarjev Slovenije, nima premoženja iz preteklosti, naloženega »tudi v delnicah in nepremičninah«.
ZNP bo projekt torej izpeljal ne glede na državno pomoč, komentator in urednik Siolovega Blogosa Marko Crnkovič pa se je tej pomoči odrekel sam. Novi tiskani medij Dom in svet, ki naj bi ga izdajalo Založništvo časopisov in revij Marko Crnkovič, s. p., in ki mu je razpisna komisija - še pred izidom prve številke - odobrila 30.000 evrov pomoči, sploh ne bo izšel. Čeprav naj bi po prvotnih napovedih letos dočakali prvih šest številk tega kulturniškega štirinajstdnevnika, je Crnkovič pojasnil, da projekta zaradi finančne krize ne bo mogoče izpeljati. Crnkovič, ki mu je pred leti propadel že projekt dnevnega časnika Čas, sredstev iz medijskega sklada ni črpal, zato mu jih tudi ne bo treba vračati.
Finančna kriza pa očitno ne ogroža ambicioznega projekta novega desnega dnevnika, ki naj bi začel izhajati naslednje leto.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.