Vanja Pirc

 |  Mladina 47

Nezavarovane delavke

Se bodo v času krize na cesti znašle tudi nosečnice in porodnice?

Velenjsko Gorenje

Velenjsko Gorenje
© Borut Krajnc

Zadnje čase vse več slovenskih podjetij napoveduje, da bodo morala zaradi finančne krize morda zmanjšati število zaposlenih. Ne glede na dejanske razloge za takšne kadrovske odločitve za zdaj kaže, da bodo brez dela ostali zaposleni denimo v Skimarju in Beti, v številnih podjetjih pa ne bodo podaljšali pogodb tistim delavcem, ki so zaposleni za določen čas. Prav slednji so se torej znašli v najbolj negotovem položaju, saj je časovno omejene pogodbe pač najlažje prekiniti.
Na enem od spletnih forumov so se pojavile informacije, da naj bi bilo med podjetji, ki ne podaljšujejo pogodb delavcem, zaposlenim za določen čas, tudi velenjsko Gorenje, med delavci, ki naj bi se jim zahvalili za sodelovanje, pa naj bi bile celo nosečnice, ki zaradi rizične nosečnosti dela niso opravljale in so bile torej na bolniškem dopustu. Ali to drži? V Gorenju pravijo, da je trenutno na porodniškem dopustu 68 zaposlenih, na daljšem bolniškem dopustu v času nosečnosti pa več kot 20 delavk. Med njimi je precej zaposlenih za določen čas, a v Gorenju trdijo, da je njihova dolgoletna praksa, da tem delavkam pogodbo o zaposlitvi načeloma podaljšujejo. »Navsezadnje nadomestilo plače ne pomeni stroška za podjetje, saj gre v breme zdravstvenega oziroma socialnega zavarovanja,« pojasnjuje direktorica službe za odnose z javnostmi Urša Menih Dokl in dodaja, da z večino delavk, ki so imele »primerne delovne rezultate« in če razmere to omogočajo, po vrnitvi na delo sklenejo novo pogodbo o zaposlitvi. V Gorenju za zdaj sicer zaradi finančne krize nimajo namena odpuščati, naj bi pa temeljito pretehtali vsako novo zaposlitev.
Kakšni so sicer predpisi na tem področju? Nosečnicam, ki so zaposlene za nedoločen čas, zagotavlja delovna zakonodaja posebno varstvo, saj jih lahko delodajalec na cesto postavi le v dveh primerih - ob izredni odpovedi ali ko delodajalec neha obstajati, pa še v teh primerih se mora s prekinitvijo delovnega razmerja strinjati inšpektor za delo. Ampak ali takšno varstvo velja le za zaposlene za nedoločen čas ali tudi za zaposlene za določen čas? Kot pravijo na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, delodajalec delavki, ki je zaposlena za določen čas, zaradi nosečnosti ne sme odpovedati pogodbe, dokler se ta sama ne izteče. Ko se pogodba izteče, pa z njo izginejo vse varovalke. Delodajalec v tem primeru ni dolžan podaljšati pogodbe, tudi če gre za nosečo delavko ali delavko na porodniškem dopustu.
Še mimogrede, med slovenskimi podjetji, ki so v zadnjem času najbolj množično zmanjševala število zaposlenih za določen čas, je bil novomeški Revoz. Kot zagotavljajo v tem podjetju, so pri zadnjem zmanjšanju števila zaposlenih v začetku novembra »še posebej pazili, da med zaposlenimi, ki jim nismo podaljšali pogodbe za določen čas, ni bilo nosečnic, in to tudi tistih, ki so bile zaradi rizične nosečnosti bolniško odsotne«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.