Marjan Horvat

 |  Mladina 47

Pred Rižarno

Nemčija pogumno priznava nacistične zločine, Italija se spreneveda

Zastava »Salojske republike« (četrta zastava z desne) slikana na eni izmed manifestacij ezulskih združenj

Zastava »Salojske republike« (četrta zastava z desne) slikana na eni izmed manifestacij ezulskih združenj
© Miha Fras

Da imajo tržaške občinske oblasti, pa tudi italijanska država različne vatle, s katerimi merijo dogodke med 2. svetovno vojno in po njej, je znano. Sramežljivo, če sploh, priznavajo zločine, ki so jih fašisti zagrešili nad slovenskim narodom, s številom pobitih v fojbah pa, navkljub natančnim raziskavam, pretiravajo.
Zato je dobro, če jih na zgodovinsko resnico spomni tudi kdo drug, zunaj slovenskega in italijanskega nacionalnega korpusa. Minuli torek je v Rižarni, tovarni smrti za Slovence, Tržačane, Furlane, Hrvate in Jude, kjer je bilo med 2. svetovno vojno ubitih od 3000 do 5000 ljudi, to storil nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier. Dejal je, da je »nacionalsocialistična Nemčija zagrešila velik greh zoper civilizacijo«, in poudaril, da »nič ne pooseblja nemškega sramu bolj kot koncentracijska in uničevalna taborišča«. Italijanski zunanji minister Franco Frattini pa je dejal, da se »moramo zavedati, da samo s spominjanjem na preteklost lahko branimo prihodnost«.
Dodati je seveda treba, da imajo italijanske oblasti zelo selektiven odnos do krivic, storjenih drugim narodom, kar je vse prej kot dobro za oblikovanje »novega evropskega državljanstva na temelju vrednot miru, svobode in demokracije«, kot poudarja Frattini. Na dvoličen odnos italijanskih oblasti do zgodovinskih dejstev je te dni opozoril tudi tržaški zgodovinar Sandi Volk, sicer predsednik Promemorie, Društva za zaščito vrednot protifašizma in protinacizma, v katerem sodelujejo Slovenci in Italijani. To društvo je že večkrat opozorilo, da sprave ni mogoče utemeljiti na lažeh.
Sicer pa slovesnosti pri bazoviškem Šohtu ob dnevu spomina na fojbe in eksodus financira tržaška občina. Na njih pa najdemo tudi zastavo »Salojske republike«, Mussolinijeve državice, ki mu jo je po kapitulaciji Italije podaril Adolf Hitler. »Ta zastava z belim orlom, znamenje fašistične Italije, je postala nepogrešljiv del vseh teh manifestacij, ki jih organizirajo in financirajo tudi tržaške občinske oblasti,« pravi Volk. Čeprav gre za na videz posamične akcije, morda tudi nekoordinirane, pa so učinkovite, saj po Volkovem mnenju oblikujejo odnos »do slovanskih barbarov«, ki v Trstu, ob srečanju nemške in italijanske vladne delegacije, niso dobili priložnosti, da bi dostojanstveno opozorili na kratenje pravic slovenske manjšine v Republiki Italiji. Policija jih je zrinila s prizorišča.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.