Erik Valenčič

20. 11. 2008  |  Mladina 47

Številne kršitve

Zbornica za zasebno varovanje o tem ne ve nič

Nadaljujemo zgodbo o neurejenih razmerah, kar zadeva zasebno varovanje. Kot smo zapisali pred tedni, glavna dokaza teh neurejenih razmer nista nujno odmevni aferi Lipa in Global, temveč dejstvo, da številni varnostniki opravljajo delo prek polnega delovnega časa in da so za to pogosto premalo plačani.
Nadaljnja analiza to potrjuje. Že vpogled v kodeks Zbornice za zasebno varovanje pove veliko. V 12. členu je navedeno: »Od zaposlenih članice Zbornice ne bodo zahtevale nenormalno dolgega delovnega časa, ki bi škodoval zdravju in učinkovitosti delavcev. Samo v izjemnih razmerah se lahko delovni čas podaljša nad 12 ur.« Zakonsko določena meja je osem ur na dan. Sedmi člen kodeksa navaja, da »članice Zbornice vodijo potrebno dokumentacijo po slovenskih računovodskih standardih«, vendar ni vedno tako. Takšen je primer junijskega obračuna plače, ki so ga pripravili v podjetju Varnost Maribor, d. d., in nam ga je dostavil njihov varnostnik Miro Troha; v njem denimo ni navedeno število opravljenih nadur. Še več, končni seštevek ur znaša 174 in po Trohovem zatrjevanju je ta seštevek vedno enak ne glede na dejansko število delovnih ur. Obrnili smo se na Inšpektorat za delo in od tam so sporočili, da so njihovi »inšpektorji od januarja do avgusta opravili 81 inšpekcijskih pregledov pri subjektih nadzora, ki opravljajo dejavnost varovanja«. S področja delovnih razmerij so ugotovili 47 kršitev, tudi v zvezi z odreditvijo delovnega časa prek polnega delovnega časa, z vodenjem evidenc s področja dela in v zvezi z izplačilom plač. Glede varnosti in zdravja pri delu so inšpektorji ugotovili 37 kršitev.
Pričakovali bi, da bo zbornica ukrepala zoper tiste svoje članice, pri katerih so bile ugotovljene navedene in še številne druge kršitve. Pa je bila zbornica o njih sploh obveščena? Njeni predstavniki odgovarjajo: »O inšpekcijskih nadzorih Inšpektorata RS za delo, ki naj bi bili opravljeni letos pri članicah zbornice, nas Inšpektorat ni obvestil, prav tako pa tudi ne kdorkoli drug.« Inšpektorat sicer odgovarja, da so dolžni o svojih ugotovitvah ter ukrepih obvestiti vlagatelja prijave, le če slednji to zahteva ... Kdo torej koga vodi za nos?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.