Kje so Kočevarji?

Na knjižnem sejmu v Frankfurtu

Nacistična parada v Kočevju

Nacistična parada v Kočevju
© Vir: Iskalci grala

Slovenija se je tudi letos oktobra predstavila na frankfurtskem knjižnem sejmu. Postavili smo se z Borisom Pahorjem in Milanom Deklevo ter opazno predstavili Kočevarje - Kočevske Nemce, ki jim zgodovina očita sodelovanje (čeprav to ne velja za vse posameznike) z okupatorjem.
Slovensko predstavitev vsako leto z denarjem ministrstva za kulturo pripravi Zbornica založništva, knjigotrštva, grafične dejavnosti in radiodifuznih medijev (ZKGM) pri GZS. Letos smo se Slovenci postavili z likom in delom Borisa Pahorja in Milana Dekleve, predstavitev teh dveh avtorjev pa sta dopolnila še malce razkošnejši sprejem in okrogla miza »Kje so Kočevarji?«. Dogodek je povezovala Amalija Maček; pogovarjala se je z nemškim zgodovinarjem, ki preučuje Kočevarje, dr. Joachimom Hoeslerjem, slovenskim strokovnjakom za povojne poboje in Kočevarje dr. Mitjo Ferencem ter esejistom in pisateljem Martinom Pollackom, sicer sinom nemškega odvetnika, ki je služboval med Kočevarji.
Čemu bi Slovenija na največjem knjižnem sejmu poudarjala prav Kočevarje, katerih vloga v drugi svetovni vojni ni bila vedno pozitivna? Selektorica programa predstavitve Urška P. Černe je pojasnila, da je iskala skupno temo, ki bi družila interese Zbornice ZKGM in njenega nemškega partnerja Inštituta Nemški kulturni forum Vzhodna Evropa. Ker na inštitutu pripravljajo knjigo o Kočevarjih, se je Černetova, ki tudi sama izhaja iz nemške družine, odločila zanje. Glede na to, da je v Sloveniji pred dobrimi štirimi leti izšla knjiga s podobno temo »Iskalci grala« avtorice Alenke Auersperger, ki naj bi bila žaljiva do Kočevarjev, prodajo knjige je po posredovanju potomcev Kočevarjev za določen čas ustavilo celo sodišče, nas je zanimalo, ali je bila avtorica povabljena k sodelovanju na frankfurtskem knjižnem sejmu. Černetova je odgovorila dokaj odločno: »Ne. Nikogar nismo vabili, kontaktirali nismo ne enih, ne drugih, ne tretjih in niti Kočevarjev. Nismo hoteli pričevanj, pač pa zgodbo predstaviti od zunaj. Vemo, da gre za tematiko, v zvezi s katero se pojavlja veliko različnih interpretacij in resnic.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.