Razpad ali zgolj Pukšičev odhod?

Bodo drugače misleči člani SDS ustanovili desni ekvivalent Zaresu?

Užaljeni poslanec Franc Pukšič

Užaljeni poslanec Franc Pukšič
© Matej Leskovšek

Zgolj dva meseca po volitvah je iz poslanske skupine poražene SDS izstopil poslanec Franc Pukšič. Poslej bo samostojni poslanec, ostal naj bi član stranke, poslansko skupino pa zapušča, ker ga je postavila na stranski tir.
To se je zgodilo ravno v dneh, ko sta v javnost prišli informaciji, da je zaradi volilnega poraza nezadovoljen podpredsednik SDS in evroposlanec Miha Brejc in da se morda umika tudi predsednik stranke Janez Janša. Ta naj bi bil zaradi uspešnega predsedovanja EU dobil nekaj ponudb iz tujine, po nekaterih trditvah celo iz zveze Nato.
Kaj se torej dogaja z donedavno največjo vladajočo stranko? Je res začela razpadati? V SDS zanikajo, da bi imeli kakršnekoli težave, trdijo, da je težava v Pukšiču, saj naj bi imel po volitvah prevelike apetite. Toda ker je župan, naj mu ne bi pripadal položaj predsednika ali podpredsednika delovnih teles državnega zbora. Tako se je odločil tudi izvršni odbor SDS. Pukšič je kot razlog za izstop v pismu vodji poslanske skupine SDS Jožetu Tanku navedel, da je stranka namesto njega na položaj predsednika parlamentarne komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu imenovala Mira Petka, zmotilo naj bi ga bilo tudi, da si ni smel izbrati sedeža v razpravni dvorani, in še to, da naj bi ga bil Tanko označil za izkušenega, vendar nekoliko manjšega in poskočnega poslanca ... Kakorkoli že, Pukšičev odhod med samostojne poslance je resna stvar, če ne drugače, zato ker ne bo imel pomoči poslanske skupine in njenih strokovnjakov, ki bi ga lahko obveščali o prihajajočih zakonih.
Kaj pa stranka, ki bo imela enega poslanca manj? Če smo malo cinični, lahko zapišemo, da je pričela razpadati še hitreje, kot je po sestopu z oblasti razpadla LDS, saj je ta razkroj doživela šele po dveh letih v opoziciji. In to čeprav je bila stara LDS že od ustanovitve združba podobno mislečih, a vseeno ne homogenih skupin in frakcij. SDS je drugačna, predvsem je bistveno bolj homogena. Tudi njen predsednik Janez Janša goji bolj hierarhični slog vladanja, kot ga je nekoč gojil Janez Drnovšek. SDS bo morala razloge za volilni poraz poiskati tudi znotraj sebe, ne samo zunaj stranke.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.