Prohibicija gob

Nizozemska vlada prepovedala halucinogene gobe

Nizozemska vlada je s prvim decembrom prepovedala gojitev in prodajo vseh halucinogenih gob (imenovanih tudi nore gobe). S to odločitvijo oblast nadaljuje omejevanje do sedaj liberalne nizozemske družbe.
V zadnjih nekaj letih je vlada, ki jo sestavljajo socialnodemokratska PvdA in pa dve krščanski stranki, CDA in CU, sprejela številne zakone, ki omejujejo uporabo drog ter prostitucijo. Če smo čisto natančni, sta za to še najbolj odgovorni krščanski stranki CDA in CU, ki se pri lansiranju represivnejših zakonov opirata predvsem na enakomisleče poslanske skupine v opoziciji in skupaj jih je ravno dovolj, da na glasovanju v parlamentu te zakone tudi potrdijo ...
Prodaja posušenih halucinogenih gob je že nekaj časa prepovedana in za kršitev prepovedi je zagrožena kazen do osmih let zapora, prodajalci v t. i. smart shopih pa morajo sedaj s polic umakniti tudi sveže gobe, sicer jih lahko doleti štiriletna zaporna kazen. Problematična pri tem niti ni prohibicija sama, ampak način, na katerega so jo izpeljali. Povod za prepoved je bila smrt francoske najstnice, ki se je aprila 2007 vrgla z amsterdamskega mosta, potem ko je domnevno zaužila halucinogene gobe. Krščanski politiki so njeno smrt izrabili za podkrepitev svoje politične agende, pri čemer niso upoštevali niti tega, da ni bil opravljen mrliški ogled dekletovega trupla, ki bi pokazal, ali je poleg gob zaužila še druge snovi. Njena smrt je bila izrabljena za to, da sta CDA in CU ignorirali vse dotedanje uradne raziskave, ki so pokazale, da halucinogene gobe ne pomenijo grožnje za človekovo zdravje, niti ne vodijo v odvisnost.
Pogovarjali smo se z nizozemskim psihiatrom in predstavnikom nevladne Komisije za politiko do drog Frederickom Pollackom in dejal je: »Ministrstvo za zdravje je pred več leti za mnenje o prohibiciji gob prosilo neodvisno komisijo številnih strokovnjakov, in ti so presodili, da prepoved ni potrebna.« Na vprašanje, zakaj je bila vendarle sprejeta, je Pollack odgovoril: »Primer francoske najstnice je bil namenjen javnosti, kot glavni razlog za prepoved gob pa je minister za zdravje navedel to, da ima zaužitje gob lahko nepredvidljive posledice, kar mnogi štejejo za neiskren izgovor. Sicer je res, da obstaja potencialni problem s t. i. mladimi vikendturisti, ki prvič zaužijejo te gobe, vendar jim je bila prav v smart shopih na voljo literatura z vsemi opozorili vred. Tega od uličnih preprodajalcev ne bodo dobili.« Odločitev je tudi zato naletela na ostre odzive liberalnejših politikov. Amsterdamski župan Job Cohen je denimo že napovedal svojevrstno obliko nepokorščine; dejal je, naj vlada pri izvajanju prepovedi gojenja in prodaje gob nikar ne računa na njegovo pomoč.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.