Vanja Pirc

 |  Mladina 49

Slovenska Resnica o Patrii

Po finski oddaji Resnica o Patrii na TVS pripravljajo še slovensko različico

Rajko Gerič

Rajko Gerič
© Borut Peterlin

Afera Patria se je po nekaj tednih spet vrnila v središče pozornosti. Za to je med gostovanjem na Novinarskih dnevih v Ankaranu poskrbel Matti Virtanen, producent in urednik preiskovalne oddaje MOT na finski javni radioteleviziji YLE, ki se je septembra ukvarjala tudi s slovensko-finskimi orožarskimi posli.
Finski producent je bil med obiskom Ankarana deležen številnih novinarskih vprašanj, nekaj mu jih je zastavil tudi sam odgovorni urednik informativnega programa na slovenski javni televiziji Rajko Gerič. A ne kar tako. Gerič namreč v sklopu oddaje Dosje za TVS pripravlja slovensko različico Resnice o Patrii. To so potrdili tudi v službi za stike z javnostmi RTV Slovenija: »Dosje 'Resnica o Patrii' bo pripravil odgovorni urednik Informativnega programa TV Slovenija Rajko Gerič s svojimi sodelavci, novinarji informativnega programa
Gerič je medtem za Mag povedal, da njegov namen ni, da bi koga očrnil ali očistil, temveč da pove resnico. Obenem pa je zavrnil ugibanja o tem, ali oddajo pripravlja po scenariju direktorja vladnega urada za komuniciranje Anžeta Logarja. Spomnimo, ta je po objavi oddaje Resnice o Patrii od finske javne televizije zahteval, da oddaja dobi nadaljevanje v obliki popravka z naslovom Resnica o Patrii, 2. del, a so Finci njegovo zahtevo gladko zavrnili. Pravzaprav je bila edina, ki se je takrat na Finskem usmilila vlade, avtorica oddaje Maria! na komercialni televiziji Channel 4, ki je Janši, takratnemu notranjemu ministru Mateju in generalni državni tožilki Brezigarjevi omogočila, da so povedali svoje, so pa ob tem očitno spregledali, da gre za satirično oddajo in da si jih je novinarka tudi malce privoščila.
TVS je finsko Resnico o Patrii takrat predvajala, prispevka iz oddaje Maria! pa ne.
In kdaj bo predvajala slovensko Resnico o Patrii? Kot pravijo na RTV Slovenija, bo ta na sporedu takrat, »ko se bo na podlagi verodostojnih listin, dokumentov in pričevanj vpletenih lahko razkrilo ozadje posla s patriami«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.