Zvezde v črnem

Duhovniki so postali hit

Zvezdniški duhovnik Robert Friškovec z Nino Pušlar

Zvezdniški duhovnik Robert Friškovec z Nino Pušlar
© Žiga Culiberg / TV SLO

RTV Slovenija je v zadnjih letih za potrebe večje gledanosti kupila nekaj licenčnih razvedrilnih oddaj, med drugim tudi oddaji »rumenega tipa« Zvezde pojejo in Piramida. V prvi za naklonjenost občinstva in žirije znani Slovenci tekmujejo v paru s pevci, v drugi se za naklonjenost gledalcev potegujejo s komentiranjem aktualnih družbenopolitičnih vprašanj, v obeh pa zmagujejo duhovniki. Zadnjo izmed dveh končanih sezon oddaje Zvezde pojejo je dobil zaporniški duhovnik Robert Friškovec, ki je publiko osvajal v paru z mlado Nino Pušlar. Friškovec je nastopil tudi v Piramidi in izpadel šele v polfinalu. Piramida ima prav tako dva zmagovalca, aktualni prvak pa je Janez Turinek, župnik. Poleg tega je v prvi sezoni v tej oddaji nastopil še župnik Janez Furman, ki je član Foruma 21, v tretji, ki poteka zdaj, pa se za glasove gledalcev poteguje domžalski župnik Janez Šimenc.
Ker duhovniki zmagujejo in ker se jih vse več udeležuje takšnih oddaj, smo za mnenje povprašali ljubljanskega nadškofa in metropolita Alojza Urana, znanega privrženca dobre volje. A iz tiskovnega urada Nadškofije Ljubljana so sporočili, da nadškof tega vprašanja ne želi komentirati. Da bi vendarle izvedeli za mnenje uradne cerkve, smo se obrnili še na prejšnjega nadškofa, sedaj kardinala Franca Rodeta. »Gospod kardinal na vaša vprašanja ne more odgovoriti. Če bi to storil, bi s tem posegal v pristojnosti krajevnih ordinarijev, to pa je v nasprotju z določili cerkvenega prava.« Kaj o pojavljanju duhovnikov v javnosti zunaj redne dejavnosti pravijo cerkveni dokumenti? Sklepni dokument Plenarnega zbora cerkve na Slovenskem poglavje o tem konča z besedami: »Vsak nastop v medijih ustvarja podobo Cerkve v javnosti, zato ni vseeno, kdo, kdaj, kaj in kako spregovori oziroma pričuje.«
Dr. Srečo Dragoš s Fakultete za socialno delo pojasnjuje, da je »vsak klerik, ki skozi javne medije pridobiva priljubljenost, za vzdrževanje ugleda dolžan gojiti diametralno nasprotno podobo od tiste, kakršno predstavljajo v vrhu RKC, ker teh javnost ne prebavlja. Po drugi strani je RKC v tem primeru tudi zaposlovalec. Naj bo klerik v javnosti še tako priljubljen, si ne sme nikoli dovoliti niti najmanjše kritike uradnih funkcionarjev RKC, zlasti ne na treh točkah: glede njihove lastnine, strategije in doktrine.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.