Urša Marn

 |  Mladina 49

Ujma razkrila brezbrižnost države

Če bo ministrstvo za okolje še naprej skoparilo s sredstvi za vzdrževanje nasipov na solinah, bodo ti sanirani šele v nekaj desetletjih

Preboj kanala Sv. Jernej v Sečoveljske soline

Preboj kanala Sv. Jernej v Sečoveljske soline
© B.Čurič

Ministrstvo za okolje in prostor je zadnjih pet let za vzdrževanje nasipov v krajinskem parku Sečoveljske soline, h kateremu spadajo soline v Sečovljah in Strunjanu, namenilo dobrih 607 tisoč evrov. Čeprav se znesek zdi visok, v resnici ne zadošča niti za sprotno vzdrževanje nasipov, kaj šele za trajno sanacijo. Posledice skoparjenja so postale posebej očitne ob nedavni ujmi, saj je škoda na solinah in Solinarskem muzeju precej večja, kot bi bila, če bi bili nasipi temeljito urejeni. Odpovedala sta čelna nasipa, morje pa je prebilo tudi druge nasipe in povzročilo številne poškodbe. Prek nasipov Dragonje, Drnice in kanala sv. Jerneja je voda tekla dobesedno v slapovih. Po prvih ocenah naj bi škoda znašala milijon evrov, sanacija pa naj bi trajala vsaj do pomladi. Kdo bo kril stroške, še ni jasno, na ministrstvu se temu vprašanju izogibajo.
Ključno je seveda vprašanje, zakaj ministrstvo za trajne rešitve ni poskrbelo že do zdaj, če vemo, da gre za krajinski park, pri katerem je država dolžna zaščititi naravno in kulturno dediščino. Alojz Jurjec, direktor podjetja Soline, d. o. o., ki upravlja krajinski park Sečoveljske soline, pravi, da je ministrstvo kar štiri leta opozarjal, da bi morali več vlagati v nasipe, da so bili projekti izdelani, a so na ministrstvu skoparili s sredstvi. »Ministrstvo vzdrževanju nasipov namenja manj denarja, kot ga nogometni klub v tretji ligi dobi od svojega sponzorja,« pravi Jurjec. Letos jim je ministrstvo za vzdrževanje 46 kilometrov nasipov sicer namenilo 152.843 evrov, kar je največ doslej, a še vedno odločno premalo, saj bi za temeljito sanacijo potrebovali vsaj sedem do osem milijonov evrov. »Treba se je zavedati, da nasipov na solinah ni mogoče obnavljati industrijsko, ampak so potrebne specifične rešitve, to pa seveda stane,« opozarja mag. Robert Turk, vodja piranske območne enote Zavoda RS za varstvo narave. Največ zaslug za to, da krajinski park še ni propadel, ima Mobitel, ki je stoodstotni lastnik podjetja Soline, saj je v vzdrževanje in obnovo solin do septembra lani vložil približno 3,3 milijona evrov. Toda Mobitelov denar države še ne odvezuje njenih obveznosti.
Na ministrstvu pa pravijo, da dogovori o trajnih rešitvah že potekajo. Za sanacijo levega brega Drnice od izliva v morje do Rudnika naj bi že potekalo izbiranje izdelovalca projektne dokumentacije. Vrednost potrebnih del je ocenjena na približno dva milijona evrov, izvajala se bodo po stopnjah več let. Poleg tega naj bi stekla tudi sanacija čelnih visokomorskih nasipov, za kar je najprej potrebna celovita sanacija levega brega Drnice z dostopno potjo. Na ministrstvu še dodajajo, da je za celovito trajno rešitev stanja vodne infrastrukture na tem območju v pripravi tudi kandidatura za evropska sredstva.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.