Staš Zgonik

4. 12. 2008  |  Mladina 49

Stanovanjska statistika ...

... novega poslanskega mandata

Člani parlamentarne mandatno-volilne komisije so razdelili poslanska stanovanja za prihodnja štiri leta. Od 49, ki jih imajo na voljo, so razdelili 38 stanovanj. Od teh je bilo 23 dodeljenih na novo, 15 stanovanj pa so obdržali vnovič izvoljeni poslanci. Največ, 12 stanovanj, je bilo dodeljenih poslancem SDS. No, če štejemo poslanske skupine, je poslanska skupina SDS dobila le 11 stanovanj, saj je poslanec Franc Pukšič izstopil iz nje (ni pa izstopil iz stranke). Morda se tudi zato stiska v najmanjšem dodeljenem stanovanju, 19 kvadratnih metrov veliki garsonjeri.
Na drugi strani je rekorder poslanec SNS Miran Györek, ki uživa v 69 kvadratnih metrih dvosobnega stanovanja. Sekira je v med padla tudi najmlajšemu poslancu Dejanu Levaniču (SD), ki bo lahko »žural« na 58 kvadratih. Najstarejši poslanec Vasja Klavora (Desus) je obdržal svoje 51 kvadratnih metrov veliko začasno domovanje. Poslanci bodo za službena stanovanja plačevali od 90 do 290 evrov na mesec.
Največji delež poslancev, ki so jim dodelili stanovanja, na poslansko skupino ima SNS (80 odstotkov), saj za stanovanje od petih poslancev ni zaprosil le Zmago Jelinčič (ki do njega tudi ni upravičen). Najmanjši delež (20 odstotkov) ima poslanska skupina LDS, kjer od petih poslancev stanovanje zaseda le Ljubo Germič. Tudi po povprečni kvadraturi so vodilni v SNS (59 m2), če ne štejemo poslanca Germiča, ki ima sam svoje povprečje 63 kvadratnih metrov. Najskromnejša sta poslanca Zaresa (35 m2).
Številke še niso nujno dokončne, saj bi utegnil za stanovanje zaprositi še kateri od nadomestnih poslancev.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.