Deja Crnović

 |  Mladina 50

Voščilo Janija Kovačiča

Ob prvem 45-letnem ciklu izročitve Blejskega otoka cerkvi

/media/www/slike.old/mladina/mjani_kovacic_8990_ml.jpg

© Matej Leskovšek

Sporazum, na podlagi katerega je prejšnja vlada cerkvi podarila tri nepremičnine na Blejskem otoku, zemljišče pa oddala v brezplačen najem za prihodnjih 45 let, je navdihnil kantavtorja Janija Kovačiča. Tako je v duhu prazničnega decembra skupaj z Jernejem Brencetom in imitatorjema iz Hri-bara Tilnom Artačem in Juretom Godlerjem posnel pesem o snegu na Bledu.
Zaradi omenjenega sporazuma je Mladina pred dvema tednoma vložila kazensko ovadbo zoper nekdanjega kulturnega ministra Vaska Simonitija, ki je sporazum podpisal, čeprav z njim večina pravnikov, sicer vpletenih v postopek denacionalizacije Blejskega otoka, ni bila seznanjena.
O povodu za nastanek pesmi, ki je, bolje rečeno, božični napev, je Kovačič povedal: »Predvsem so me navdihnile podnebne spremembe in to, da imamo v Evropi novo otoško državico. Relativna distributivna pravičnost nas bo osrečila, zato SREČNO 2008, ko se bo bogatim odprlo zlato padalo in bo kloaka krize špricala po nas ostalih!«
Voščilo si lahko prenesete tudi z Mladinine spletne strani. Kot konča Kovačič, »vseeno se veselite decembra, januarja bo že druga pesem«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.