Paralizirani paralizatorji

Nova vlada za zdaj ne bo uvajala novih prisilnih sredstev

Po novem v Sloveniji prepovedano prisilno sredstvo

Po novem v Sloveniji prepovedano prisilno sredstvo
© Arhiv Mladine

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je z obveznim navodilom policiji odredila, da se do preklica zapečatijo vsi električni paralizatorji, ki so že dobri dve leti v preizkusni rabi. Orožja, o katerem so mnenja različna v javnosti in tudi v stroki, pa celo v policiji, Slovenija torej ne bo uvajala. Uradno gre za zamrznitev vseh dejavnosti, povezanih z uvajanjem paralizatorjev. »Za zdaj so postopki glede električnih paralizatorjev ustavljeni, dokler se ne opravi celovita preučitev smiselnosti njihove uvedbe med prisilna sredstva. V tem trenutku pa to pač ne spada med prioritete notranjega ministrstva,« pojasnjuje državni sekretar Goran Klemenčič. Če poznamo stališča notranje ministrice in njenega državnega sekretarja do prisilnih sredstev, sploh pa njuno mnenje o paralizatorjih, ta odločitev pomeni, da so paralizatorji verjetno že zgodovina. No, vsaj prihodnja štiri leta.
Paralizatorji so bili kar dve leti v preizkusni uporabi Specialne enote Generalne policijske uprave in še nekaterih drugih enot, vendar se v vsem tem času policisti niti enkrat niso znašli v položaju, ko bi jim uporaba paralizatorjev prišla prav. Po naših podatkih naj bi po analizi poskusnega obdobja v nadzorni skupini tega projekta prevladala teza: če ni bilo potrebe po uporabi, tudi ni potrebe po bojaznih ob uvedbi paralizatorjev. Nova oblast to vidi drugače. Če ni potrebe po uporabi, uvedbe ne bo. Zadovoljstvo z odločitvijo so takoj izrazili v Amnesty International Slovenije, kjer so ves čas vodili kampanjo proti paralizatorjem: »Izražamo zadovoljstvo, da so oblasti končno prisluhnile argumentom človekovih pravic, saj paralizator grobo posega v osebnostno integriteto posameznikov in je izjemno sporen tudi z vidika prepovedi mučenja.« Amnesty International sicer ravno te dni pripravlja poročilo o uporabi paralizatorja v ZDA, kjer je izključno zaradi uporabe paralizatorjev ali pa tudi zaradi nje umrlo prek 300 ljudi.
Tudi v Veliki Britaniji vodi notranje ministrstvo ženska, Jacqui Smith, in tudi ona je na podlagi rezultatov poskusnega obdobja ravno pred dnevi sprejela pomembno odločitev o električnih paralizatorjih. A Smithova se je odločila drugače, odredila je, da se s paralizatorji opremi dodatnih 10 tisoč policistov. Vendar ta njena odločitev ni prepričala tamkajšnje policije, saj se je ta namenila bojkotirati načrt notranjega ministrstva, »ker je prevelika možnost, da bi tolikšno število novih paralizatorjev povzročilo strah v družbi in skrhalo zaupanje javnosti v policijo.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.