Deja Crnović

 |  Mladina 50

Vizionar Lovro Matič

Strip Sokol in Golobica napovedal današnjo politično situacijo

Jasnovidni strip, izdan 29. avgusta, nekaj tednov pred volitvami

Jasnovidni strip, izdan 29. avgusta, nekaj tednov pred volitvami
© Sokol in golobica

Nedavno imenovanje Dimitrija Rupla za posebnega odposlanca za zunanje zadeve, ki bo po novem služil premieru Borutu Pahorju, je v javnosti sprožilo veliko odzivov, splošno občutje pa bi lahko opisali kot negativno presenečenje. A ne za bralce stripa Lovra Matiča Sokol in Golobica, ki je izšel tik pred državnozborskimi volitvami.
V njem je bil na strani 56 razkrit tale pogovor med Ruplom in Pahorjem: »Saj ne boste pozabili na moje zasluge, ko pride čas povračila?« To seveda zanima Rupla, Pahor pa mu odgovori: »Resnično, resnično povem ti - še danes boš z menoj v vladi.« Ko Rupel ženi Marjetici potoži, da je izdal Janšo, ga ta potolaži: »Tiho, mevža! To je bilo treba narediti! Misliti moraš nase in na svojo kariero! Janša je politično mrtev. Pahor je nova zvezda. Drži se ga.«
Lovro Matič, avtor zdaj že kultnega stripa, na vprašanje, kako je vedel, z neznane lokacije odgovarja: »Kaj naivni sodržavljani še vedno dvomite, da je celotna slovenska politika vnaprej določena in usmerjana iz enega centra? In da je moje življenje ogroženo, ker sem pod pretvezo 'politične satire' posvetil v globočine globoke države? In da sem se le skozi neugledno formo stripa lahko prebil skozi medijsko blokado do javnosti? Ah, kako strašna slepota je človeka ...«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.