Komunikator za uravnoteženje

Zakaj so si v SD in koaliciji oddahnili, ko se Anže Logar ni odzval vabilu v Pahorjevo ekipo?

Anže Logar

Anže Logar
© Borut Peterlin

Novi premier Borut Pahor je zaradi odločitve, da kontroverznega nekdanjega zunanjega ministra Dimitrija Rupla zaposli kot svojega svetovalca, doživel plaz kritik, tudi znotraj lastne stranke in koalicije. A kot da to ne bi bilo dovolj, se je odločil za še en podoben manever. V svojo ekipo, na položaj vladnega tiskovnega predstavnika, je povabil Anžeta Logarja, pa čeprav se mu je vlada le nekaj dni prej zahvalila za sodelovanje, ko ga je razrešila s položaja direktorja vladnega urada za komuniciranje (UKOM).
Čemu sploh takšna ponudba? Kmalu po Logarjevi razrešitvi je zaokrožila informacija, da ta ni bila sporazumna, SDS pa je Pahorju celo očitala, da ni bilo nobenih strokovnih razlogov za Logarjevo zamenjavo. Pahor bi očitke lahko zavrnil z argumentom, da je Logar pač delal preveč politično, a odločil se je drugače. Logarju se je opravičil in mu obenem ponudil delovno mesto, ki bi ga moral praviloma zasedati kdo, ki mu premier zaupa. Odločitev je sprožila obilo ogorčenja, Logar pa se je na koncu odločil, da položaja ne bo sprejel in se bo vrnil v vladno službo za evropske zadeve, kjer je bil zaposlen pred prihodom na UKOM.
Potem ko je Logar zavrnil Pahorjevo ponudbo, je marsikomu znotraj SD in koalicije odleglo, a odločitev je bila vendarle pričakovana. Navsezadnje je bil Logar v preteklosti podpredsednik podmladka SDS in prav njegova politična pripadnost tej stranki ga je leta 2007 najverjetneje tudi pripeljala na čelo vladnega urada za komuniciranje. Najprej na položaj vršilca dolžnosti direktorja, potem pa še direktorja s polnimi pooblastili.
Njegovo vodenje UKOM-a je najbolj zaznamoval odziv na finsko oddajo Resnica o Patrii. Logar je namreč po objavi te oddaje od finske javne televizije zahteval dokaze o očitkih zoper takratnega premiera Janšo ali pa opravičilo v obliki še ene oddaje, pri čemer naj bi pripravil celo scenarij zanjo. Ker je imela vlada priložnost sodelovati že v izvirni oddaji, so Finci zahtevo odločno zavrnili, Janša pa je skušal potem svoj ugled rešiti s tem, da je svojo plat zgodbe predstavil na konkurenčni televiziji oziroma njeni oddaji Maria!. A padel je v nemilost šaljive voditeljice. Logarju, ki je bil prisoten med snemanjem, pa šale ni uspelo preprečiti ali pa se je niti ni zavedal.
Seveda to ni edina odmevna Logarjeva poteza med vodenjem UKOM-a. Spomnimo se denimo manipuliranja s citati novinarjev, ki so opozarjali na problematično medijsko situacijo v Sloveniji. Ali pa zaposlovanja tik pred iztekom mandata Janševe vlade, pri čemer je UKOM kadrovsko okrepilo tudi nekaj Logarjevih strankarskih kolegic. Denimo Hana Souček Morača in Sandra Letica, ki sta obe dolgoletni članici podmladka SDS, obe nekdanji tiskovni predstavnici SDS, obe študirata teologijo in imata za zdaj končano le srednjo šolo, javni razpis za njuni delovni mesti pa je bil prilagojen tako, da ni zahteval visokošolske izobrazbe. Ali pa Urška Toplak, predsednica demokratske mladine in predsednica celjskega mestnega odbora SDS, ki je bila na razpisu izbrana septembra.
Njen primer je še posebej zanimiv: čeprav med zadolžitve Urške Toplak v UKOM-u spada »dnevno spremljanje poročanja domačih in tujih medijev«, je postala nenadomestljiva. Julija letos ji je namreč vlada na podlagi 23. člena stanovanjskega pravilnika dodelila službeno stanovanje v Ljubljani, ta člen stanovanjskega pravilnika pa določa, da se službeno stanovanje za »nujne službene potrebe« dodeli, če »je delo zaradi znanja in izkušenj delavca nenadomestljivo za opravljanje dejavnosti organa«. Iz razpisne dokumentacije je razvidno, da Toplakova na razpisu ni izbrala največ točk, se je pa komisija odločila po pogovoru s kandidatko. In mimogrede: pod Anžetom Logarjem smo novinarji odgovore UKOM-a o Toplakovi dobivali v skrajnem roku 8 dni.
A to še ni vse. Na spet drugem javnem razpisu, ko je UKOM še vodil Logar, je zmagala Ana Polanc, Logarjeva bivša sodelavka iz SDS. Tudi Polančeva je postala ena izmed »nenadomestljivih« novih kadrov, kajti hkrati s tem, ko se ji je odprla služba na vladnem uradu za komuniciranje, je dobila še službo višje svetovalke v sektorju za investicije in javna naročila na ministrstvu za zdravje. V času ekonomske krize je lahko izbirala in očitno se je odločila za delo v zdravstvu. O nepravilnostih, ki naj bi se v UKOM-u dogajale pred volitvami in tudi po samem porazu SDS na državnozborskih volitvah, je za Mladino spregovoril bivši uslužbenec Tone Golob, zgrožen nad Pahorjevo izjavo, da naj bi se Logarju godila krivica.
Golob pravi, da naj bi Logar v zadnjem času zaposloval samo preverjene kadre SDS, tisti, ki niso imeli pravega političnega predznaka ali zvez v SDS, pa so morali oditi. »V uradu vsi vedo, za kaj je šlo, in so bolj ali manj vsi postali popolnoma apatični. Dogajalo se je celo to, da je bil objavljen razpis za delovno mesto in se ljudje, ki so na tem delovnem mestu delali za določen čas ali prek študentskega servisa polni delovni čas, sploh niso upali ali želeli prijaviti, ker se je vedelo, da bo delo dobil kdo iz SDS oziroma SDM
Po volitvah je UKOM objavil razpis za nedoločen čas za dve delovni mesti, na katerih je delal Golob. Pravi, da je izpolnjeval vse pogoje, a ni bil povabljen niti na razgovor. Tudi drugi bivši uslužbenci UKOM-a niso bili povabljeni na razgovor. Na koncu je bil izbran nekdanji predsednik podmladka SDS Marko Šiška. Golob je prepričan, da je šlo pri tem za kršitve zakona o javnih uslužbencih ter da je v UKOM-u pod Logarjem zavel veter klientelizma, saj so »politični funkcionarji« dobili prednost pred strokovnimi kadri. Z opravičilom Logarju in povabilom k sebi je Pahor takšno delovanje nagradil. Če je s tem prevzel »odgovornost za spremembe«, potem je Pahor resnični vizionar. Vidi nekaj, česar njegovi koalicijski partnerji in verjetno tudi volivci enostavno ne morejo razumeti.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.