Erik Valenčič

 |  Mladina 51  |  Politika

Vatikanske definicije človekovega dostojanstva

V Vatikanu se sklicujejo na človekovo dostojanstvo, ko govorijo o bioetiki in ko prikrivajo pedofilske afere

Sedež rimskokatoliške cerkve je prišel na dan z novimi navodili o bioetiki. Dokument, katerega naslov je Dignitas personae (Dostojanstvo osebe), je posodobitev vatikanskih pravil na tem področju; posodobitev v tem smislu, da na podlagi svojih srednjeveških načel cerkev nasprotuje novim znanstvenim dognanjem in raziskavam iz zadnjih dveh desetletij.
Tako Vatikan nasprotuje genskemu inženiringu, uporabi zarodnih celic za raziskave na področju neozdravljivih bolezni, umetnim oploditvam (če niso opravljene v dogovoru med zakoncema), vsem oblikam kontracepcije itd. V Vatikanu se posvečajo tudi zunanji lepoti; konec novembra so objavili, da nasprotujejo tetovažam, piercingu, raztrganim hlačam, in mladino pozvali k iskanju estetike, ki naj bo v stiku z etiko. Kot kaže, so v Vatikanu sprožili ofenzivo 'etičnih' zapovedi, s katero nekako poskušajo odišaviti vonj po gnitju svoje lastne moralne integritete. Kajti po svoje gre tu hočeš nočeš tudi za odvračanje javne pozornosti od drugih, mnogo večjih problemov, s katerimi se trenutno ukvarja RKC.
Poglejmo namreč, kaj še se je zgodilo konec novembra. Ameriško zvezno prizivno sodišče je dovolilo tožbo treh moških iz Kentuckyja proti Svetemu sedežu, v kateri slednjemu očitajo soodgovornost za spolne zlorabe, ki so jim bili izpostavljeni kot otroci. Čeprav Vatikan kot druge države uživa visoko stopnjo imunitete pred ameriškimi civilnimi tožbami, je sodišče razsodilo, da v tem primeru to ne more veljati, saj je bil vrh papeške države dolga desetletja vpleten v zaroto prikrivanja spolnih zlorab otrok s strani različnih predstavnikov cerkvene hierarhije. Tožba zoper Vatikan temelji na tajni direktivi Crimen sollicitationis iz leta 1962, ki jo je Vrhovna posvečena kongregacija Svete pisarne (kasneje so jo preimenovali v Kongregacijo za doktrino vere) poslala vsem glavnim predstavnikom RKC po svetu. Direktiva, njen obstoj ter vsebina sta javnosti postala znana šele leta 2003, je višjim cerkvenim uradnikom izrecno narekovala, naj spolne zlorabe otrok prikrivajo. Čeprav je Vatikan takrat zatrdil, da navodila iz Crimen sollicitationis ne veljajo že vrsto let, so odvetniki zlorabljenih otrok odkrili dokumente, ki dokazujejo nasprotno. Leta 1996 je Kongregacija za doktrino vere v zvezi z omenjeno direktivo dala naslednje napotke: »Potrebne so nove smernice v luči revizije kanonskega prava. Do takrat je treba slediti smernicam iz leta 1962.« Slednje so veljale še vsaj do leta 2002, trdi odvetnik žrtev spolnih zlorab, Daniel J. Shea. Kar še najbolj bode v oči, je razlaga Ameriške konference katoliških škofov, ki je prikrivanje zlorab upravičila s pojasnilom, češ da je bila tajnost nujna, da se zaščitijo »pravice ter dostojanstvo« tako tožnikov kot obtožencev.
Na Svetem sedežu vztrajajo, da »civilna tožba proti Vatikanu ni mogoča zaradi imunitete«, vendar če tudi najvišje sodišče ne bo priznalo njihovih argumentov, se bodo znašli v hudi zadregi. Sedanji papež Benedikt XVI. (Joseph Ratzinger) je bil namreč med letoma 1981 in 2005 prefekt Kongregacije za doktrino vere, torej neposredno vpleten v prikrivanje zlorab. Njegov nekdanji položaj ni edina stvar, ki ga bremeni sodelovanja v omenjeni zaroti. Britanski časopis The Observer je pred tremi leti prejel kopijo zaupnega pisma, ki ga je Ratzinger maja 2001 poslal vsem katoliškim škofom in v njem naročil, naj se vse preiskave o spolnih zlorabah urejajo v tajnosti. Cerkev, je bilo zapisano v pismu, ima pravico, da prikriva dokaze še deset let zatem, ko zlorabljeni otroci postanejo polnoletni. Kdor bi prekršil zakon molka, bi ga lahko doletela kazen vključno z izobčenjem. The Observer je Vatikan zaprosil za pojasnilo in od urada za stike z javnostmi prejel odgovor: »Ker to ni javni dokument, o njem ne bomo govorili.« Torej ne, o tem ne moremo govoriti, pač pa ne bomo.
Letos je Benedikt XVI. obiskal ZDA in Avstralijo. Vzel si je čas, da se je srečal z nekaterimi zlorabljenimi otroci in jim obljubil, da bo molil zanje. Ko človek pomisli na to, se mu pomrači obraz in ves cinizem tega sveta preprosto obnemi.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.