Deja Crnović

 |  Mladina 51

Vatikan nasprotuje dekriminalizaciji homoseksualnosti

Prijav homofobičnih dejanj pa je še vedno malo

Večerni protest pred apostolsko nunciaturo

Večerni protest pred apostolsko nunciaturo
© Miha Fras

Ob 60. obletnici splošne deklaracije človekovih pravic so člani društva DIH s protestom pred apostolsko nunciaturo svetega sedeža v Ljubljani opozorili, da kljub okrogli obletnici pravice še niso samoumevne za vse. Vatikan je namreč nedavno sporočil, da nasprotuje resoluciji Združenih narodov, ki vlade vsega sveta poziva k univerzalni dekriminalizaciji homoseksualnosti.
Hkrati je društvo Legebitra izdalo poročilo o raziskavi POVEJ NAPREJ!, s katero so med lanskim in letošnjim novembrom spremljali in zapisovali primere kršitve pravic in nasilja nad homoseksualci. Po besedah vodje projekta Jasne Magič je raziskava pokazala, da kar 92 odstotkov žrtev homofobičnih dejanj teh ne prijavi policiji ali drugim podpornim sistemom. »Kot vodja projekta in aktivistka z desetletnimi izkušnjami dela z istospolno usmerjenimi sem sicer pričakovala, da odstotek prijav ne bo visok, da je tako nizek, pa me je res presenetilo,« pravi Magičeva. Med razlogi omenja nezaupanje do policije in vzpostavljenih sistemov, minimiziranje homofobičnih dejanj pri žrtvah samih, predvsem pa »žrtve, ki so izkusile homofobično nasilje, pa tudi žrtve kateregakoli drugače motiviranega nasilja o tem nerade spregovorijo, saj bi rade takšne dogodke čim prej pustile za seboj.« Kljub obveznim deklaracijam so razlike med evropskimi državami še vedno velike. »Menim, da se Slovenija nikakor ne more in ne sme primerjati z državami, kot so Poljska, Češka in Bolgarija, čeprav vsakoletni incidenti na Paradi ponosa Slovenijo postavijo ob bok ravno tem državam, temveč mora slediti državam, ki znotraj politik priznavajo problematiko homofobije in se proti njej borijo na državni, pa tudi lokalni ravni,« pravi Magičeva.
Kljub protestu na Krekovem trgu se slovenska RKC (še) ni oglasila.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.