Erik Valenčič

 |  Mladina 51

Smrt Vegradovega delavca

Prelaganje odgovornosti

/media/www/slike.old/mladina/mvegrad_1076_bk.jpg

© Borut Kranjc

Nedavno je na Vegradovem gradbišču Celovški dvori v Ljubljani umrl delavec; padel je v tridesetmetrski jašek za dvigalo. Ime mu je bilo Adis Lagundžija, star je bil 25 let, pred tremi meseci se je poročil in njegova žena, zdaj vdova, pričakuje otroka.
Avtonomna iniciativa za pravice migrantskih delavcev Nevidni delavci sveta in Socialni center Rog sta županu Zoranu Jankoviću poslala javno pismo, v katerem med drugim poudarjata, da je delo migrantskih delavcev »sramotno malo plačano, delavcem kradejo nadure, delati morajo prek dovoljenega delovnega časa, ne upoštevajo se pravila o varnosti pri delu« itd. V pismu so Jankovića pozvali, naj v imenu Mestne občine Ljubljana, ki se je odločila za nakup stanovanj v Celovških dvorih, tam postavi znamenje v spomin na umrlega delavca. Župan je na tiskovni konferenci to možnost zavrnil, »ker to pomeni, da bi bila Ljubljana posejana s spominskimi ploščami«.
V gradbeništvu nesreče, tudi takšne s smrtnim izidom, niso redke. V tej panogi je število smrtnih nesreč, pa tudi drugih poškodb pri delu največje in se v zadnjem času le še povečuje. Tako pravijo v Sindikatu delavcev gradbenih dejavnosti. Vprašanje pa je, zakaj je tako in ali držijo obtožbe, da se ne upoštevajo pravila o varnosti pri delu.
Vegradova migrantska delavca, s katerima smo se pogovarjali, sta zatrdila, da te navedbe držijo. Kot sta povedala, je praksa v glavnem takšna, da podjetje odgovornost za nesreče prelaga na pleča samih delavcev. »Šef gradbišča bi moral delavce opozoriti na vse nevarnosti pri delu in jih primerno opremiti, z varovalnim pasom, recimo. Vendar se to ne dogaja in tudi naš kolega Adis ni bil primerno zavarovan. Razumeti morate, da smo pod stalnim pritiskom in da moramo delati to, kar nam rečejo, sicer te lahko premestijo kam drugam z izgovorom, da nisi dober delavec,« je dejal eden od njiju. »Vsaki dve leti moramo opraviti izpit iz varnosti pri delu, ki je videti tako, da nam vodja za varnost, ki ga pošlje podjetje, narekuje pravilne odgovore. Vse skupaj je samo neka formalnost, da ti lahko potem, ko se ti pripeti nesreča, rečejo: sam si si kriv.« Prav to so rekli enemu od njiju, ko si je poškodoval nogo. Ampak imel je še srečo - nekemu drugemu delavcu, ki je že štiri leta delal za Vegrad, po izteku bolniškega dopusta niso želeli podaljšati pogodbe, češ da ni dovolj dober.
Vegrad je družini umrlega izplačal denarno pomoč, predvideno po zakonodaji, in organiziral prevoz umrlega v njegov rojstni kraj v Bosni in Hercegovini.
Na gradbišču Celovški dvori pa dodatno utrjujejo ograje. Po navedbah enega izmed naših sogovornikov se je utrjevanje ograje ob jašku za dvigalo začelo že takoj po nesreči, še pred prihodom policije in inšpekcije.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.