Odločitev februarja

Še ena obravnava v zadevi Grah proti Delu

V torek se je nadaljevalo sojenje v zadevi Grah proti časopisni hiši Delo, v kateri nekdanji Delov dopisnik z Dunaja Matija Grah zatrjuje, da je bil iz dopisništva odpoklican zato, ker ni poročal v skladu z željami slovenske zunanje politike.
Tokrat sta bila zaslišana nekdanji urednik zunanjepolitične redakcije Damjan Slabe in takratni svetovalec uprave Dela Slavko Bogataj. Slednji je priznal, da je sodeloval v postopku odstavljanja Matije Graha in dopisnika iz Zagreba Roka Kajzerja, ki je bil odpoklican na enak način. Imen drugih novinarjev se ni spomnil, čeprav je zatrjeval, da je sodeloval tudi pri številnih drugih postopkih letnih ocenjevanj novinarjev. Kljub temu je Bogataj na vprašanje, kakšne pristojnosti ima predsednik uprave ali svetovalec uprave (kar je Bogataj takrat bil) v postopku ocenjevanja dela novinarjev, odgovoril: »Nobene.« Urednik Slabe pa je potrdil Grahove navedbe o političnosti njegove odstavitve in kot žrtvi kritičnega pisanja o slovenski zunanji politiki v svoji redakciji poleg Graha in Kajzerja navedel še Sašo Vidmajer in Barbaro Šurk. Pričanje je končal z besedami: »Razmere so bile od prihoda Petra Jančiča na mesto odgovornega urednika nevzdržne. Nekateri področni uredniki z njim sploh niso govorili, sam pa sem bil z njim ves čas v konfliktu, ker očitno ni obvladal svojega posla.« Prav Jančič je od Slabeta, še preden ga je na položaju urednika zunanjepolitične redakcije zamenjal s Stojanom Žitkom, zahteval oceno Grahovega dela, čeprav dotlej takšno ocenjevanje dopisnikov ni bilo v navadi. Slabetova ocena je bila dobra, kmalu zatem pa je bil odstavljen. Naslednjo oceno Grahovega dela je po Bogatajevih navodilih sestavil Žitko, na podlagi te ocene pa je bil Grah odpoklican.
Novih prič sodišče ne bo zaslišalo, saj sodni senat ni ugodil Grahovemu predlogu, naj se zaslišita še predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot in predsednica nadzornega sveta Dela Andrijana Starina Kosem. Na zadnjem, februarskem naroku bo tako zaslišan le še Matija Grah sam.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.