Staš Zgonik

 |  Mladina 51

Socrealistično razkošje

Razsipnost pri obnovi veleposlaništva v Washingtonu?

Otvoritev prenovljenega veleposlaništva v Washingtonu

Otvoritev prenovljenega veleposlaništva v Washingtonu
© Bobo

Konec septembra 2007 so v Washingtonu odprli prenovljeno slovensko veleposlaništvo, ki domuje v stavbi nekdanjega jugoslovanskega veleposlaništva. Slovenija je zgradbo dobila v okviru nasledstva nekdanje SFRJ. Odprtja se je udeležil takratni zunanji minister Dimitrij Rupel, tam je bil seveda tudi zdajšnji zunanji minister Samuel Žbogar, takratni veleposlanik v ZDA.
Oceno predvidenih stroškov obnove so na ministrstvu izdelali v začetku leta 2005. Marca tistega leta je bilo za obnovo poslopja namenjenih kar 4,9 milijona ameriških dolarjev. A to očitno ni bilo dovolj, saj so bili dejanski stroški obnove, kar za 810 tisoč USD višji. Kot pojasnjujejo na ministrstvu, je strošek obnovitvenih del na stavbi veleposlaništva v Washingtonu znašal 4,8 milijona USD, stroški odvetniških storitev, projektantov, arhitektov itd. pa so znašali 550.000 USD. V času obnove so se, po navedbah ministrstva, »pojavile dodatne zahteve in s tem stroški«. Izpolnitev schengenskih pogojev jih je stala 110.000 USD, enako izpolnitev pogojev za poslovanje s tajnimi podatki. Pojavila se je tudi potreba po dodelavi in posodobitvi fasade objekta, kar je pomenilo še dodatnih 140 tisoč USD. Stroške obnove so na podlagi vladnega sklepa krili s sredstvi, pridobljenimi s prodajo prejšnjih diplomatskih objektov v Washingtonu.
Na ministrstvu smo povprašali, ali je takratni veleposlanik Žbogar odgovarjal za prekoračitev predvidenih sredstev. Odgovor se je glasil: »Vse aktivnosti v zvezi z obnovo veleposlaništva RS v Washingtonu so bile usklajene z ministrstvom. Ministrstvo je v zvezi s stroški obnove izdalo tudi vsa potrebna soglasja.«
Za mnenje smo vprašali predsednika kluba nekdanjih slovenskih veleposlanikov Petra Toša. »Ne poznam projekta in zato zelo težko ocenjujem porabo sredstev, gotovo pa imamo danes popolnoma neracionalno stanje na področju naše zunanje službe,« pravi. Poslopje washingtonskega veleposlaništva opisuje kot socrealistično zgradbo na sicer odlični lokaciji in precej veliki parceli. Po njegovem prepričanju stavba »daleč presega potrebe slovenskega veleposlaništva«. Meni, da bi jo bilo najprimerneje prodati in kupiti dve ustreznejši, eno v Washingtonu, drugo pa v kateri drugi državi.
Na ministrstvu prodaje ne načrtujejo in poudarjajo, da je približno 14 milijonov USD vredna stavba danes večnamenska, saj združuje veleposlaništvo in rezidenco, hkrati je sedež vojaškega atašeja in gospodarskega svetovalca, v njej pa je tudi reprezentančni prostor za sprejeme, koncerte in razstave. V tem prostoru so po njihovih navedbah potekali vsi sestanki v času predsedovanja Slovenije EU. »V stavbi sta tudi dve stanovanji za diplomate na službenih poteh v ZDA in umetnike, ki sodelujejo pri kulturni promociji Slovenije v ameriški prestolnici.« In še: po navedbah ministrstva sta veleposlaništvo in glavni izvajalec del za obnovo septembra letos prejela visoko priznanje poklicnega združenja gradbenikov ABC Builders and Constructors za izjemno arhitekturno in tehnično dovršeno poslopje v Washingtonu.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.