Peter Petrovčič

 |  Mladina 52  |  Politika

Meta in imuniteta

Iz policijske omare so začeli padati okostnjaki, prvi je Ruplov oziroma okostnjak njegove soproge

Zaskrbljena Jevšek in Brezigarjeva po Penkovi aretaciji

Zaskrbljena Jevšek in Brezigarjeva po Penkovi aretaciji
© Borut peterlin

Novo vodstvo ministrstva za notranje zadeve je obljubljalo čistko v policiji, in res je pred novim letom iz policijske omare že padel prvi okostnjak. In sicer naj bi politično nastavljeni vodstveni kadri zlorabili policijo za potrebe nekdanjega zunanjega ministra Dimitrija Rupla.
V resnici gre sicer za zlorabo policije za potrebe Ruplove soproge Mete Rupel, vendar dejansko za očitek Ruplu, ki se po ponovnem prihodu v vlado ne more otresti afer. Po očitkih o razsipništvu na veleposlaništvih je zdaj Komisija za preprečevanje korupcije vložila ovadbo zoper več vodilnih na generalni policijski upravi, ker so policistom na terenu preprečili, da bi preiskali, ali je Ruplova žena zlorabila uradni položaj, ko jo je po zasebnih opravkih vozil kar Ruplov osebni šofer v službenem avtu zunanjega ministrstva. Predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos je v petek na tiskovni konferenci pojasnil, zakaj se je preiskava v tej zadevi končala na hitro in po tihem. Kriminalisti, ki so sodelovali v tej zadevi, so bili namreč ves čas pod pritiskom nekaterih policijskih starešin, na katere pa so zelo verjetno pritiskali z vodstva policije. To nesporno dokazuje depeša, v kateri je bilo policistom in kriminalistom odrejeno, naj prenehajo opravljati delo v tej zadevi, ki jo je podpisal kar direktor Uprave kriminalistične policije Aleksander Jevšek. Takole med drugim pravi depeša: »Vodstvo uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave je ocenilo, da ni podlage za nadaljnje zbiranje obvestil, torej izvajanje nadaljnjih razgovorov, in da je potrebno zadevo nemudoma zaključiti s poročilom okrožnega državnega tožilstva ...« Kriminalisti in policisti, ki so se z zadevo ukvarjali, so morali posledično odpovedati več že dogovorjenih razgovorov s pričami. Uradnim osebam organov pregona je tako vodstvo odvzelo zakonsko pravico in dolžnost delati v skladu s pravili in po lastni presoji. In te uradne osebe so se uprle tako, da so se anonimno, a z dokazi, obrnile na protikorupcijsko komisijo ...
Opozorila, da so Janševi vodstveni kadri demontirali policijo, očitno niso bila neutemeljena. Isti Jevšek je recimo konec junija po aretaciji nekdanjega sodnika in neposlušnega tožilca Boštjana Penka, skupaj z generalno državno tožilko Barbaro Brezigar, pripravil tiskovno konferenco in branil aretacijo kot zakonito. Jevšek je takrat napovedal tudi vložitev ovadbe, ki pa potem ni bila nikoli vložena. Oba primera poleg Jevška povezuje predvsem zloraba policije v politične namene, le da je šlo v tem primeru za aktivno zlorabo, v aktualnem pa za pasivno zlorabo policije. Bo zadeva Penko naslednji okostnjak?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.