Deja Crnović

 |  Mladina 52

Leto Schengena

Kljub paniki Avstrijcev naj bi bilo kriminala manj

Padec meje

Padec meje
© Matej Leskovšek

Pred dobrim letom, ko je Slovenija skupaj s še nekaterimi novimi članicami EU vstopila v schengensko območje, je v avstrijski obmejni vasici Deutchkreuz zavladal preplah. Z odprtjem meja s Hrvaško, Češko in Slovaško so Avstrijci namreč pričakovali »kriminal z Vzhoda«.
Vaščani so najeli zasebne varnostnike, da so patruljirali po vaških ulicah med deseto zvečer in četrto zjutraj, saj se niso več počutili varne. Avstrijska vlada je hkrati na mejna območja poslala 1500 vojakov, čeprav je ista obmejna območja varovalo še 2000 avstrijskih policistov. Takratni avstrijski notranji minister Günther Platter je sicer dejal, da bodo vojaki zgolj opazovalci brez policijskih pristojnosti in bodo o sumljivih voznikih policijo lahko samo obvestili, a vseeno se je postavilo vprašanje, ali ni okrepljeni nadzor v nasprotju s svobodo gibanja na schengenskem območju.
A že pol leta po odprtju meja je bilo jasno, da je bil odziv vaščanov in avstrijske vlade pretiran. Število nelegalnih pribežnikov se je zmanjšalo za 10 odstotkov, kriminaliteta pa v prvi polovici leta za 5,9 odstotka.
Ob letošnji prvi obletnici pridružitve »vzhodnih držav« je avstrijska notranja ministrica Marie Fekter sporočila, da je na 20 od 24 mejnih območij danes manj kriminala kot pred letom dni. Razlog naj bi bilo predvsem sodelovanje s sosednjimi državami, verjetno pa tudi trume vojakov in policistov, ki so jih Avstrijci poslali na meje v boj proti vzhodnim kriminalcem, prispevajo svoje ...

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.