Marjan Horvat

 |  Mladina 52

BlackBerry in politiki

Kako varni so državni funkcionarji v digitalnem svetu

BlackBerry, trendovska »pametna« napravica za komunikacijo, ki se ponaša s priročno tipkovnico in jo je mogoče uporabljati kot mobilni telefon in notesnik, očitno ni dovolj varna. Lani so francoski vladni varnostni strokovnjaki prepovedali uporabo tega pametnega telefona v ministrstvih in predsedniški palači. Ustrašili so se ameriških tajnih služb, ki lahko prisluškujejo mobilnim BlackBerry. Dr. Matej Kovačič s FDV opozarja, da je mogoče prestrezati sporočila tudi prek »strežnikov podjetja Research In Motion, ki so nekakšni posredniki med uporabnikovim poštnim strežnikom in njegovo napravo BlackBerry«.
Tudi novopečeni ameriški predsednik Barack Obama se bo moral odpovedati pametnemu telefonu BlackBerry, ki ga je stalno spremljal v času volilne kampanje in bil njegov živi stik s svetom. Ob nastopu mandata bo moral, če seveda ne bo popeljal Bele hiše v 21. stoletje, podpisati posebno zavezo, da ne bo pošiljal elektronskih sporočil, razen če bi iznašli »neprebojni požarni zid, ki bi varoval njegovo spletno pošto in digitalno korespondenco«, kot je za New York Times povedala Diana Owen, strokovnjakinja za komunikacijo predsednikov. Iz tega virtualnega sveta se je moral izklopiti tudi dosedanji predsednik George W. Bush; prijateljem je sporočil, da noče, da bi njegove »pogovore bral še kdo drug, edini način, da se temu izognem, pa je, da se izklopim«. Prav neprijetno pa je bilo v predvolilnem štabu republikanca Johna McCaina, kajti njegovi so nevede prodali dve napravici BlackBerry novinarjem televizijske oddaje Fox 5, s čimer so se ti dokopali do zanimivih informacij. Pred prodajo namreč McCainovi ljudje niso zbrisali vseh informacij iz spomina telefonov.
In kako so zavarovane komunikacije slovenskih politikov? Iz vladnega kabineta so sporočili, da premier Borut Pahor ne uporablja pametnega telefona BlackBerry. Iz službe za odnose z javnostmi in promocijo pa, da »ministrice, ministri in državni sekretarji za delo od doma uporabljajo prenosne računalnike z različnimi povezavami, ki so kriptirane s klientom VPN Cisco. Elektronska sporočila, ki se po zakonu o varovanju tajnih podatkov lahko pošiljajo v elektronski obliki, pa lahko berejo tudi kot potisno pošto, ki je kriptirana v 3DES.« To po mnenju ministrstva za upravo ustreza standardom mednarodno potrjene varne uporabe sistema.
Kovačič vseeno opozarja, da je morda to premalo in bi morali biti ti posamezniki »seznanjeni vsaj z osnovnimi varnostnimi postopki«. Sovražnik namreč ne spi!

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.