Urša Marn

 |  Mladina 52

Pesimizem narašča

Zaradi upada gospodarske rasti čedalje več podjetij krči število delovnih ur

Nekdanji minister za gospodarstvo Andrej Vizjak

Nekdanji minister za gospodarstvo Andrej Vizjak
© Borut Krajnc

Septembra, ko je bilo že popolnoma jasno, da bo tudi Slovenija občutila posledice finančne in gospodarske krize, je tedanji minister za gospodarstvo Andrej Vizjak optimistično razlagal: »5,5-odstotna gospodarska rast v drugem četrtletju letos kaže, da Slovenije ne bo doletela enaka usoda kot nekatere druge evropske države, ki so v recesiji.« Še pogumnejši je bil tedanji predsednik vlade Janez Janša. Dober teden pred volitvami je ugotovil, da ni nobenih znakov hitrega ohlajanja gospodarstva. Seveda sta se oba krepko uštela.
Raziskovalci Ekonomskega inštituta Pravne fakultete v Ljubljani ugotavljajo, da je gospodarska klima že novembra dosegla najnižjo raven od konca devetdesetih let. Vladni urad za makroekonomske analize in razvoj je pred kratkim popravil svojo jesensko napoved tako, da po novem za leto 2009 napoveduje komaj 1,1-odstotno rast bruto domačega proizvoda, čeprav je še oktobra napovedoval 3,1-odstotno rast. Po najbolj črnem scenariju se lahko celo zgodi, da bo gospodarska rast prihodnje leto blizu ničle, vsekakor pa bo leto 2009 najslabše leto po osamosvojitvi. Ker industrijska naročila občutno upadajo, si čedalje več podjetij pomaga z zmanjševanjem števila zaposlenih in s krajšanjem delovnega časa, to pa vsaj v nekaterih primerih pomeni tudi znižanje plač do deset odstotkov. Število delovnih ur so že skrčili ali pa to z novim letom še nameravajo storiti v podjetjih Adria Mobil, Gorenje, Prevent, Kolektor, Revoz, Iskra Kondenzatorji, Acroni, TPV, Helios, Johnson Controls, Hidria Rotomatika in Mariborska livarna, marca prihodnje leto pa naj bi na 36-urni delovni čas predvidoma prešel tudi Domel. Poleg tega bodo v nekaterih podjetjih pri stroških dela prihranili tudi tako, da bodo podaljšali božično-novoletni kolektivni dopust. Tako se je kolektivni dopust v večini podjetij, ki so vezana na avtomobilsko industrijo, začel že s ponedeljkom, proizvodnjo pa naj bi znova zagnali po 5. januarju ali pozneje.
Na to, da je prejšnja vladna garnitura podcenila posledice krize, kaže podatek, da so se v težavah znašla tudi nekatera najuspešnejša slovenska podjetja. Pahorjeva vlada jim naproti hiti s subvencioniranjem polnega delovnega časa (iz državnega proračuna bo izplačanih po 60 evrov mesečne subvencije na delavca), pri čemer bo ta ukrep uporabljen selektivno, to pomeni, da ga bodo deležna samo podjetja, ki imajo sklenjen sporazum z reprezentativnim sindikatom. Po mnenju Boruta Meha, predsednika Združenja delodajalcev Slovenije in prvega moža Skupine Prevent, je takšno pogojevanje sprto z logiko, saj podjetja, in to celo najmanjša, dobesedno sili v ustanavljanje sindikatov zato, da bodo od države deležna kritja socialnih prispevkov za štiri ure na teden.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.