Najprej dvojezične table, potem nagrada

Slovenski pisatelj iz avstrijske Koroške Janko Messner je za prevzem literarne nagrade postavil pogoj

Janko Messner

Janko Messner
© Kladivo

Kot vsako leto je tudi letos avstrijska zvezna dežela Koroška podelila najvišja priznanja za dosežke v kulturi v preteklem letu. Podelila je eno glavno nagrado in tri častne nagrade. Slednjo je za književnost dobil 87-letni slovenski koroški pisatelj Janko Messner, a jo je na častni podelitvi v Vrbi zavrnil. Bolje rečeno, za sprejetje nagrade je postavil pogoj.
V obrazložitvi svoje odločitve je profesor slovenskega jezika, pisatelj, publicist in esejist uradni Koroški postavil en sam pogoj. Kot je dejal sam, nagrade ne bo sprejel, »dokler se ne bodo začele uresničevati razsodbe ustavnega sodišča glede dvojezičnih krajevnih napisov«.
Ena od častnih nagrad za književnost dežele Koroške v vrednosti 6000 evrov torej ne bo podeljena, dokler se ne začne uresničevati 7. člen avstrijske državne pogodbe oziroma dokler na avstrijskem Koroškem ne bodo stale dvojezične table tam in tako, kot predvidevajo ta člen pogodbe in razsodbe avstrijskega ustavnega sodišča. Če bi se zgodilo, da bi pisatelj umrl, še preden bi bil njegov pogoj izpolnjen, naj bi se denarna nagrada, tako pravi Messner, izplačala interkulturnemu centru Ljudska hiša v Celovcu.
Ob tem je Messner izrekel še ostro kritiko vladajoče skrajne desnice. Ker novega deželnega glavarja Gerharda Dörflerja ni bilo v dvorani, se je pisatelj s svojimi pomisleki obrnil na kulturnega referenta Haralda Doberniga. Kot nesprejemljivo je omenil Dörflerjevo vnaprejšnjo napoved, da bo, kot pred njim Jörg Haider, preprečil postavitev vsake dodatne dvojezične table. Nabito polna dvorana Casineuma v Vrbi ob Vrbskem jezeru je Messnerjeve besede pospremila s pomenljivo dolgim aplavzom. Se je pa med nagrajenci nižje stopnje, t. i. »podporami«, znašlo tudi Slovensko kulturno društvo Danica iz Šentprimoža v Podjuni; prejelo in tudi sprejelo je pospeševalno nagrado za ljudsko kulturo.
Messnerjeva odločitev se morda zdi nenavadna, a je času primerna. V četrtek je deželni zbor avstrijske Koroške sprejel resolucijo, v kateri avstrijsko vlado poziva h »končni« ureditvi vprašanja dvojezičnih krajevnih napisov. V njej zahteva izvedbo ugotavljanja števila pripadnikov slovenske manjšine ter zakonsko normo, po kateri bi sicer bile priznane sedanje dvojezične table, novih pa ne bi bilo več mogoče postavljati.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.