Borut Mekina

 |  Mladina 52

Rupel dela na črno

Premierov kabinet z njim pogodbe še vedno ni podpisal

Politik za vse vlade - Dimitrij Rupel

Politik za vse vlade - Dimitrij Rupel
© Borut Peterlin

Na zunanjem ministrstvu in v kabinetu predsednika vlade so potrdili: Dimitrij Rupel ima ta hip podpisano zgolj pogodbo o zaposlitvi na zunanjem ministrstvu. Znano je sicer, da ga je Pahor javno imenoval za svojega posebnega odposlanca, toda njegov kabinet z nekdanjim zunanjim ministrom še vedno ni podpisal ustreznega aneksa k pogodbi, v katerem bi bile določene njegove nove naloge. Statusa »posebni odposlanec za zunanje zadeve« pa slovenska zakonodaja, denimo zakon o zunanji politiki, ne pozna.
Kaj torej Rupel formalno zdaj počne in koga predstavlja? Sodeč po njegovi pogodbi o zaposlitvi, ki smo jo dobili v uredništvo in ki je bila podpisana 21. novembra, bi moral delo opravljati v prostorih zunanjega ministrstva na Prešernovi. Tam bi moral delati 40 ur na teden, vsak dan od 7.30 do 15.30 oziroma od 9.00 do 17.30. S pogodbo o zaposlitvi je bil Rupel 21. novembra razporejen v direktorat za evropske zadeve in politično bilateralo, kjer bi moral voditi delovna področja ali pomagati pri vodenju teh področij, sodelovati v projektnih skupinah in opravljati druge naloge po navodilih vodje. V skladu s pogodbo bi moral biti njegov šef generalni direktor direktorata Bogdan Benko.
Zakaj torej Rupla ni na zunanjem ministrstvu? Že na začetku je bilo predvideno, da bosta zunanje ministrstvo in kabinet predsednika vlade z njim podpisala tripartitni aneks k pogodbi o zaposlitvi, s katerim bi Rupla za dve leti premestili z zunanjega ministrstva v predsednikov kabinet. Vendar se to, očitno zaradi težav pri sestavi njegovih novih nalog ali določitvi statusa, še ni zgodilo. Vse, kar vedo o »izginulem« Ruplu povedati na zunanjem ministrstvu, je tisto, kar so prebrali v časopisih: »Dr. Rupel je bil imenovan za posebnega odposlanca za zunanje zadeve in delo opravlja v prostorih Kabineta predsednika vlade. Z dodatnimi podatki s tem v zvezi MZZ ne razpolaga,« pojasnjujejo na zunanjem ministrstvu. Iz kabineta predsednika vlade na vprašanje, ali je Rupel pri njih zaposlen na črno, do zaključka redakcije odgovora nismo prejeli.
Mimogrede, k Ruplovi osnovni bruto plači, ki znaša 3101 evro, je prištetih še 400 evrov dodatka za delovno dobo in 124 evrov dodatka za doktorski naziv. Dodatka za stalnost, piše, pa Rupel ne dobiva. Logično, mar ne?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.