Obglavljena Gomora

Italijanska policija aretirala avtentične camorriste, ki so igrali v filmu gomora

Te dni so mediji poročali, da je italijanska policija aretirala Mattea Garroneja, že tretjega igralca iz filma Gomora, ki po kontroverzni istoimenski knjižni predlogi Roberta Saviana realistično prikazuje ozadje delovanja neapeljske mafije camorre. Že lani so aretirali Salvatoreja Fabbricina in Bernardina Terracciana, prvi teden letošnjega leta pa še »italijanskega igralca« Giovannija Venoso. »Igralce« so aretirali, ker naj bi bili povezani z mafijskim klanom Casalesi in njegovimi umazanimi posli.
A vprašanje, ki se postavlja, kajpak ni, kako to, da so se »igralci« spustili v mafijske posle, pač pa to, kako da so se mafijci pustili snemati v filmu. Ti »igralci« namreč niso poklicni filmski igralci, temveč manj zloglasni avtentični camorristi, ki v filmu igrajo enake vloge kot v vsakdanjem življenju. Vse tri so aretirali tudi s posredno pomočjo Roberta Saviana, saj si zaradi njegove knjige danes več trgovcev, frizerjev in obrtnikov upa pričati o grožnjah, ki jih doživljajo. Policiji je pri prijetju Giovannija Venose pomagala prijava, da si je ta znani izterjevalec mafijskih davščin od trgovcev iz Casala di Principe pred božičnimi prazniki zaželel »božičnega dodatka« za »zaščito« njihovih trgovin in obrtnih delavnic. V zapor pa ni prišel s prostosti; pred dvema mesecema je bil namreč zaradi preprodaje mamil obsojen na dveletno zaporno kazen, ki jo je prestajal na odprtem oddelku zapora v Modeni, od koder so ga za praznike zaradi zglednega vedenja izpustili na dopust. Venosa, ki v filmu igra šefa naselja Coppola, območja, kjer tudi v resnici operira, zvabi v past in ubije mlada mafijska začetnika Marca in Cira (imenovanega tudi Pisello, Lulček), ker ne priznavata klanovske hierarhije in nameravata začeti »na svoje«.
Tudi oba že aretirana camorrista iz filma in njuni družini imajo na glavi precej masla, eden od bratov Salvatoreja Fabbricina je bil v nekem obračunu ubit, drugi pa je obsojen na 25 let zapora; Fabbricino zdaj sedi zaradi preprodaje drog, 53-letnega Terracciana so obsodili zaradi izsiljevanja denarja.
Seveda pa ti trije zaporniki niso prvi »igralci« v mafijskih filmih, ki so se znašli pred sodiščem; Robert Iler, ki je igral sina Tonyja Soprana v Sopranovih, je bil zaradi več tatvin obsojen na tri leta pogojno, Lillo Brancato, ki je v isti seriji igral Mathewa Bevilacquo, je bil osumljen sostorilstva umora nekega policista, a je bil kasneje oproščen.
Zakaj pa bi pravi camorristi sploh hoteli igrati v filmu o mafiji? Ker jih je večina vse drugo že počela, ropali so, izsiljevali, podkupovali, pretepali, mučili in morili, v filmu pa še niso igrali, mnogi so zato prepričani, da gre zgolj za vzpenjanje po lestvici pomembnosti klanov. Upoštevati je treba, da so si mafijci v filmih všeč, saj jih prikazujejo kot prave moške, ki ne poznajo strahu. V krajih, kjer je za moškega celo med spolnostjo sramotno biti spodaj, je zato odveč vprašanje, zakaj se hočejo camorristi maščevati le Savianu, ne pa tudi Garroneju. Prvi jih je razgalil, drugi jim je vrnil čast.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.