Deja Crnović

 |  Mladina 1

Začetek napada na študentske privilegije?

Z novim letom bistveno dražji boni

Prodaja študentskih bonov

Prodaja študentskih bonov
© Borut Krajnc

Številne študente je ob nakupu januarskih bonov presenetila nova ponudba subvencionirane prehrane. Cene nekaterih bonov so se namreč v primerjavi z lanskim avgustom zvišale tudi za 50 odstotkov, to pomeni, da nekateri boni po novem stanejo več kot 4 evre, čeprav so bili študentje v preteklosti navajeni, da znašajo cene bonov od 2 do 3 evre. Cena obroka ne sme presegati 7 evrov, cena bona pa 4,47 evra; vse kaže, da se mnogi gostinci vedno bolj bližajo tej zgornji meji.
Študentje zdaj že pozivajo k bojkotu restavracij, ki so cene dvignile nad 4 evre, mi pa smo predsednika Študentske organizacije Slovenije Danijela Bandlja vprašali, kaj je razlog za dvig cen. »Podražitev je predvsem posledica in rezultat novega razpisa in na novo podpisanih pogodb z gostinci za nadaljnji dve leti. V preteklih dveh letih so cene bonov, z nekaterimi izjemami, ostale tako rekoč nespremenjene, tako da je sedanji dvig nekako pričakovan,« pravi Bandelj, hkrati pa to pomeni, da se cene bonov v prihodnjih dveh letih verjetno ne bodo bistveno spremenile. Gostinci podražitev upravičujejo z višanjem stroškov in s podražitvijo hrane v zadnjih dveh letih. Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve namreč vsako leto objavi razpis, na katerega se lahko prijavijo ponudniki gostinskih storitev, država pa za vsak obrok nameni 2,53 evra subvencije. V ŠOS pričakujejo, da bo ministrstvo februarja določilo novo vrednost subvencije, ki bo nekoliko višja. Boni so se tako v Ljubljani v povprečju podražili za 80 centov, na Primorskem za 71 centov, v Mariboru pa za 50 centov. Na podražitev so se ogorčeno odzvali tudi Klub mladih Zares Aktivni, Mlada Slovenija, podmladek Nove Slovenije in podmladek SDS Slovenska demokratska mladina (SDM). Bandelj študentom svetuje, naj presodijo, v katerih lokalih je razmerje med ceno in kakovostjo najboljše, saj bo, kot upa, manjši obisk dražjih ponudnikov te prisilil, da bodo še enkrat premislili o cenah.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.