Staš Zgonik

 |  Mladina 1

Preplačani hoteli ...

... in prazne sobe

Predsednik uprave ljubljanskega Grand hotela Union Bogdan Lipovšek je v intervjuju v decembrski številki Objektiva govoril tudi o sodelovanju z državo v času predsedovanja Evropski uniji: »Hotelirji, ki smo gostili državne goste, smo s sodelovanjem z državo zadovoljni. Sklenili smo posebne pogodbe o številu sob, ki jih bodo potrebovali. Povpraševanje po sobah je bilo veliko, vendar je bilo število rezerviranih sob še vedno previsoko. V pogodbah smo imeli klavzulo, da je treba sobo, ki je rezervirana, tudi plačati. Zaradi tega smo imeli v prvih šestih mesecih nižjo zasedenost kot leto prej, vendar višji prihodek! Vmes smo se vendarle dogovorili, da bomo poskušali nezasedene sobe prodati, in če smo jih prodali po nižji ceni od pogodbene, je država zgolj doplačala razliko.«
Glede na to, da je država hotelu očitno omogočila višje prihodke pri manjši zasedenosti, nas je zanimalo, koliko prenočitev, ki jih je vlada plačala v Grand hotelu Union in drugih hotelih, je ostalo neizkoriščenih in za koliko je torej država v času predsedovanja preplačala hotelske storitve. Iz urada vlade za komuniciranje so pojasnili, da je sekretariat vlade v skladu z uveljavljeno prakso predsedujočih držav svetu EU in na podlagi zakona o javnem naročanju rezerviral približno 5 tisoč prenočitev za udeležence več kot 20 srečanj na ministrski ravni in vrha EU-ZDA. »Število rezervacij je bilo načrtovano glede na podatke, ki so jih v sekretariatu prejeli od predhodno predsedujočih držav - Portugalske, Nemčije in Avstrije, kasneje pa na podlagi sprotnih prijav, ki so jih prejemali od udeleženih držav. Zaradi različnih razlogov pa se je skoraj pri vsakem ministrskem sestanku zgodilo, da so udeleženci v zadnjem trenutku zmanjševali delegacije ali skrajševali svoje bivanje. Ocenjuje se, da je bilo takih primerov v času celotnega predsedovanja svetu EU okoli 10 odstotkov - skupno vrednost pa je težko oceniti, ker gre seveda za različne hotele in različne dogodke ter posledično različne pogodbe
Za delegate na ministrskih srečanjih je vlada, navajajo, sklenila pogodbe v skupni vrednosti 650 tisoč evrov, od tega za 260 tisoč z Grand hotelom Union. »Za dogodke na nižji, podministrski ravni so rezervacije in pogodbe sklepala posamezna ministrstva,« še dodajajo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.