Urša Marn

 |  Mladina 1

Bogatenje z recesijo

Skoraj tristo evrov za seminar o odpuščanju delavcev

V boj za pravice delavcev

V boj za pravice delavcev
© Borut Peterlin

Recesija za večino pomeni zategovanje pasu in odrekanje, za peščico iznajdljivih pa je to tudi priložnost za zaslužek. V zadnjem času smo priča poplavi najrazličnejše literature, ki pojasnjuje razloge za nastanek krize in napoveduje njene posledice, domači in tuji ekonomski strokovnjaki pa dobro služijo z medijskimi nastopi in svetovalnimi seminarji.
Tipičen odraz časa je prvi izobraževalni seminar o tem, kako odpustiti zaposlenega zaradi slabega ekonomskega položaja podjetja, ki ga ta mesec v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije pripravlja Poslovna akademija Finance. Udeleženci se bodo seznanili s skrajševanjem in z drugačno razporeditvijo delovnega časa, s postopki množičnega odpuščanja delavcev, z načinom preračuna stroškov odpuščanja in izvedbo odpovedi pogodbe o zaposlitvi. V praktičnem delu bodo udeleženci dobili vzorce programa reševanja vprašanja presežnih delavcev, vzorce obvestil sindikatu in zavodu za zaposlovanje, po skupinah pa bodo izpeljali tudi celoten postopek odpuščanja. Kotizacija za udeležbo na seminarju znaša 292,90 evra, v kar ni vključen DDV. Igor Antauer, generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije, ki bo seminar vodil, pravi, da so bile takšne delavnice zadnjič organizirane v devetdesetih letih, ko je šlo veliko podjetij v stečaj ali sanacijo, pozneje pa zaradi visoke gospodarske rasti ni bilo potrebe po njih. Zaradi recesije, ki je zajela večino najpomembnejših evropskih gospodarstev, se danes vračamo v že skoraj pozabljene čase. Naročila se zmanjšujejo, finančni viri so dragi in omejeni, stroški delovne sile pa ostajajo enaki, zato je pogost ukrep za konsolidacijo podjetja odpuščanje. Anketa, ki sta jo ob koncu lanskega leta med 250 podjetniki opravila časnik Finance in agencija Interstat, razkriva, da je dobra četrtina podjetnikov ukrepe zaradi gospodarske krize že sprejela, dobra četrtina pa jih še bo. Po tej anketi bo daleč najbolj množičen ukrep zmanjšanje števila zaposlenih, k njemu pa se je ali pa se še bo zateklo kar 40 odstotkov podjetnikov, ki so ali še bodo ukrepali.
Čeprav Antauer pravi, da gre pri omenjenem seminarju predvsem za svetovanje o tem, kako odpuščati na čim bolj human način, so v sindikatih nad vsebino seminarja zgroženi. Po mnenju predsednika Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušana Semoliča je žalostno, da nekateri v krizi vidijo priložnost za zaslužek. »Zame je to dokaz, da se nismo znašli le v ekonomski krizi, pač pa doživljamo tudi krizo vrednot,« pravi Semolič in dodaja, da bi bil veliko primernejši seminar o tem, kako v krizi ohraniti delovna mesta, namesto da se podjetjem svetuje, kako naj se s čim manj stroški rešijo delavcev.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.