Jure Trampuš

 |  Mladina 1  |  Politika

Prva trenja

Ali Pahor res želi nadzorovati delo ministrov Zaresa?

Pahorjeva strokovna pomoč: Dimitrij Rupel, poseben diplomatski odposlanec in Vlado, Dimovski, poseben svetovalec za energetska vprašanja

Pahorjeva strokovna pomoč: Dimitrij Rupel, poseben diplomatski odposlanec in Vlado, Dimovski, poseben svetovalec za energetska vprašanja
© Denis Sarkić

»Upam, da se bodo stvari popravile, sicer bo vsak od nas moral razmisliti, kako naprej,« je dejal minister za gospodarstvo Matej Lahovnik, ko so ga novinarji povprašali, kako ocenjuje razmere v koaliciji.
Ministrova grožnja z odstopom ima svojo predigro. Lahovnik, ki je v vlado prišel na željo premiera Boruta Pahorja, je že nekajkrat povedal, da ni zadovoljen s kadrovanjem vlade. Zmotil ga je Draško Veselinovič, nesojeni poslanec LDS, ki je bil imenovan za predsednika uprave največje slovenske banke. Zmotila so ga nova imena v državnih skladih Kadu in Sodu in na koncu - zmotil ga je Pahorjev strateški svet za energetiko, ki naj bi se ukvarjal s premisleki o strateških energetskih usmeritvah. Kar spada pod opis del in nalog Lahovnikovega ministrstva in njegovega direktorata za energijo. Direktorat vodi Janez Kopač, ki je tako kot Lahovnik član stranke Zares.
Kaj je pravzaprav Pahorjev strateški svet za energetiko? »V resnici sploh ne vem, kaj bo ta svet počel in čemu je namenjen,« pravi Kopač. »Mi na ministrstvu delamo s polno paro in trenutno pripravljamo obširen energetski program.« Lahovnik in Kopač sta na silvestrovo dobila vabili, da se kot opazovalca udeležita prvega sestanka Pahorjevega sveta, vendar nanj nista prišla. Uradno zaradi prezasedenosti, neuradno zaradi nestrinjanja s takšnim svetom.
Ideja o Pahorjevem strateškem svetu za energetiko se je pojavila že pred volitvami. Razlog je preprost, po zatrjevanju posameznikov iz SD so energetska vprašanja temeljna geopolitična vprašanja aktualnega časa, prevelika, da bi jih pustili enemu ministru. Za vodjo sveta je bil najprej izbran Vlado Dimovski, profesor na ekonomski fakulteti, nekdanji minister za delo, vpliven član SD. A prišlo je do spremembe, Pahor je po zaostritvi s strani Lahovnika in predsednika Zaresa Gregorja Golobiča naredil korak nazaj. Dimovski je postal navaden član sveta, mesto podpredsednika je premier ponudil ministru za gospodarstvo, vodil pa naj bi ga zdaj sam Pahor.
Lahovnik poudarja, da ostaja dejstvo, da ni imel možnosti, da bi vplival na izhodiščno sestavo sveta. Zato bi prevzel ponujeno funkcijo, »če bi obstajala možnost, da bi se ta sestava prevetrila«. V strateškem svetu namreč sedi 17 članov, v njem je nekaj direktorjev elektropodjetij, pa tudi nekdanji minister za gospodarstvo Andrej Vizjak. Sestava sveta zbuja nekaj pomislekov. Najprej zaradi očitkov, da ta svet ni strateški, ampak korporativistični. Drug problem je bivši minister. Po Dimitriju Ruplu je Andrej Vizjak že drugi član Janševe vlade v senci, ki svetuje Pahorju.
A vrnimo se k nesojenemu predsedniku. Znanstvena biografija Dimovskega ne razkriva veliko referenc, povezanih z energetiko, Dimovski ni strokovnjak na tem področju. A Pahorjev kabinet je z njim že sklenil pogodbo o svetovanju na področju energetike. »Profesor Dimovski ima s kabinetom predsednika vlade sklenjeno pogodbo o svetovanju. Omenjena pogodba je bila sklenjena 24. 12. 2008, in sicer za obdobje od 1. 1. 2009 do 31. 3. 2009. Dogovorjena cena storitve po pogodbi znaša 900 EUR neto na mesec oz. 1524 EUR bruto,« pojasnjujejo v kabinetu. V naslednjih treh mesecih bo Dimovski iz Pahorjevega kabineta dobil 2700 evrov neto, državo pa bo njegovo svetovanje stalo dobrih 4500 evrov.
Po nekaterih informacijah je Dimovski že obiskal Rusijo, kjer naj bi se srečal s predstavniki Gazproma. O čem se je posebni svetovalec predsednika vlade pogovarjal z Rusi, ni jasno. Na naša vprašanja ni želel odgovoriti, v kabinetu predsednika vlade pa pravijo, da je bil v Rusiji na »zasebnem obisku«. V Slovenijo prihodnji teden prihajajo predstavniki Gazproma. Njihov interes je jasen, gradnja Južnega toka, ruskega plinovoda, ki naj bi potekal prek Slovenije. Lahovnik načeloma podpira gradnjo naftovoda, lahko pa se zgodi, da bo njegovo ministrstvo vladi predlagalo spremembo pogajalskih izhodišč. Problem torej ni le v sestavi sveta, pač pa tudi pristojnostih - kdo se pogaja in kdo ima pristojnosti?
Strateški svet za energetiko ni edini posvetovalni organ na področju, za katerega so odgovorni ministri Zaresa. Nastaja svet za javno upravo. Ministrica za javno upravo je Irma Pavlinič - Krebs, članica Zaresa. Svet pa bo vodil Bojan Bugarič, ki je bil nekaj časa kandidat SD za ministra za javno upravo. »To je ad hoc skupina, ki bo za vlado pripravljala strateški dokument o radikalnejši reformi javne uprave,« pravi Bugarič. »Sam ne bom imel nobene funkcije, nobenih novih pogodb, ne gre za konkurenco obstoječemu ministrstvu.« Bugarič ni želel pojasniti, kdo bodo drugi člani strokovne skupine, prav tako ni odgovoril na vprašanje, ali bo po vzoru Rupla in Vizjaka tudi v ta strokovni organ prišel Gregor Virant.
Svet za javno upravo pa ni zadnji. Pahor priznava, da razmišljajo še o enem, četrtem (obstaja tudi svet za gospodarstvo) strateškem svetu - za turizem. »Vloga strateških svetov je svetovanje in ne odločanje. So posvetovalni organi. Ti organi imajo svoj pomen, vendar jim ne smete predpisati prevelike teže,« pravi premier in dodaja, da mora vlada prisluhniti mnenjem strokovnjakov.
Vsi nad potezami predsednika in inflacijo posvetovalnih teles niso navdušeni. »Opažam zaverovanost v neko nevtralnost strokovnjakov in strokovnih svetov. Najlažje je dati neke pobude, odgovornost zanje pa nosijo ministri,« pravi vpliven član SD. »Politika bi morala biti odločevalec, ne pa neki strokovni sveti. Dela se predvsem na vtisu, to je morda všečno, a z vidika politične kulture slabo«.
In koalicija? Posvetovalni gremiji na resorjih, za katere so pristojni predstavniki Zares, dajejo vtis, da želi SD nadzorovati delo Zaresa. Je Zares z eno roko že iz koalicije? »Z eno roko smo že iz nje, naslednjo roko bomo dali ven čez eno leto, čez eno še eno nogo in potem, ko bodo volitve, še zadnjo,« se šalijo v stranki. Apokaliptična napoved o razpadu koalicije, še preden je ta resno začela delati, kljub porodnim krčem in Pahorjevemu dobrikanju Janezu Janši za zdaj namreč nima realne politične podlage. A odnosi so vseeno zelo napeti.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.