Rodilnik v razcvetu

Jezikovnih avtoritet morebiten upad rabe ne skrbi

Takšnole dikcijo slišimo kjer koli in kadar koli: »V državnem zboru ne bom poslušal tako retoriko.«, »Ne pričakujemo lahko leto 2009.« Kaj se dogaja z drugim sklonom? Gre za upad rabe rodilnika v pogovornem jeziku? Lahko rodilnik vsaj v nekaterih pojavnih oblikah de facto izgine? Je bila na to temo opravljena kaka strokovna raziskava?
Odgovore na ta vprašanja smo poiskali pri institucionalnih jezikovnih avtoritetah. Dr. Marko Snoj, predstojnik Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša pri ZRC SAZU, meni, da raba rodilnika v glavnem ne upada, »upada bolj ali manj le raba rodilnika ob zanikanem (prehodnem) povedku, saj (še) ni mogoče reči npr. nimam denar, ampak samo nimam denarja«. Snoj razloge za ta upad vidi v vplivu tujih jezikov, ki take rabe rodilnika ne poznajo. Raziskave tega jezikovnega pojava ne pozna, meni pa, da bi bila potrebna.
Vodja sektorja za slovenski jezik na ministrstvu za kulturo dr. Janez Dular pa nasprotno meni, da je o tem vprašanju dovolj strokovnega gradiva, sploh v zadnjem času - »Za resen študij pojava pa imamo od letos na voljo tudi Vezljivostni slovar slovenskih glagolov.« Dular sicer zagotavlja, da raba rodilnika ne upada, ampak »je na večini področij oziroma v večini skladenjskih zvez trdna in celo narašča ali pa se modificira«, in svojo trditev podpre z več primeri. Vodja sektorja za slovenski jezik ne vidi večjih težav niti pri zanikanem rodilniku v celoti, pač pa le »nekaj omahovanja«, in še to le pri nekaterih izjemah, vendar je to »danes pri večini jezikovno kultiviranih govorcev občuteno kot grob barbarizem«. Toda raba rodilnika upada prav pri zanikanju, torej prav pri pravilu, na podlagi katerega smo se rabe rodilnika v osnovnih šolah sploh naučili.
Dular sicer priznava, da na svetu ni nič večnega, tako tudi rodilnik ne. Ker pa raba drugega sklona po njegovem »z današnjim jezikovnim razvojem de facto narašča, bi vsem tistim, ki jim gredo 'uradna' jezikovna pravila a priori na živce, priporočil, naj potrpijo in naj svoje čakanje na črtanje rodilnika iz uradnih pravil (in predvsem iz slovenske jezikovne zavesti) odložijo vsaj za naslednjih sto let«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.