Marjan Horvat

 |  Mladina 3

Vladno varčevanje

Cvikl in Zalar sta zamenjala avtomobila

Milan M. Cvikl

Milan M. Cvikl
© Borut Peterlin

Vozni park slovenske vlade, ministrstev in upravnih enot šteje 3894 vozil različne starosti, moči in znamk. Normalno je in kar nekako pritiče slovenski naravi, da moč in blagovna znamka avtomobila, s katerim se prevaža minister ali predsednik vlade, ustrezata njegovi moči v politiki. Toda tej vladi ni usojeno, da bi kupovala nove avtomobile, saj se bo morala zaradi krize in dobrega zgleda zadovoljiti z dosedanjimi, kajti stiska je tako velika, da je premier Borut Pahor prisiljen iz svojega žepa poravnavati celo stroške za reprezentanco.
Očitno pa bo potekala »notranja trgovina« med vladnimi službami in ministrstvi, saj so nekateri ministri bolj naklonjeni eni znamki avtomobilov, drugi pa kakšni drugi. In že smo pri prvi takšni »trampi«. Generalni sekretariat vlade in ministrstvo za pravosodje sta se dogovorila za prenos pravice do upravljanja dveh osebnih vozil. Vozilo BMW 528i se prenaša z generalnega sekretariata vlade na ministrstvo za pravosodje, vozilo Audi A6 pa z ministrstva za pravosodje na generalni sekretariat. Čeprav sta »vozili, ki sta bili predmet prenosa, starejšega datuma, dobro ohranjeni in primerni za uporabo, njuna prodaja z vidika gospodarnosti ni smiselna«, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.
Milan M. Cvikl je pojasnil, da so se na sekretariatu »želeli znebiti dveh BMW-jev, ki so jih prej večinoma uporabljali za protokolarne namene. Tako smo enega izmed teh BMW-jev zamenjali za sedem let star audi, ki ga skladno z uredbo uporabljam sam.«
Vse kaže, da se generalni sekretar vlade Milan M. Cvikl bolje počuti v Audijevem modelu A6, pravosodni minister Aleš Zalar pa v BMW-ju 528i, čeprav sta obe vozili prestižni. Pohvalno je, da se nista odločila za nakup novih ...

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.