Marjan Horvat

 |  Mladina 3

Vojna v številkah

Spletna stran, ki iz sekunde v sekundo sešteva ameriške vojaške stroške v Iraku

Ameriški predsednik Barack Obama je že leta 2002, ko je bil še senator, svaril pred »neumno vojno ... prenagljeno vojno« v Iraku in jo označil za »poskus cinikov«, da bi odvrnili ljudi od domačih težav, v predvolilnih govorih pa je večkrat opozoril, da po nekaterih ugotovitvah znaša celotna škoda zaradi iraške vojne okrog tri bilijone dolarjev.
Na zanimiv način - z vidika ameriških davkoplačevalcev - se je obveščanja o stroških vojne v Iraku lotila skupina izobražencev iz Northamptona v Massachusettsu. Obiskovalcem njihove spletne strani www.nationalpriorities.org števec stroškov vojne preprosto vsak trenutek omogoča vpogled v »porabo proračunskega denarja«. Na tej spletni strani vidijo, da dolarji iz državne blagajne kar puhtijo, dobijo pa še dodatne informacije, ki temeljijo na uradnih virih. Do zdaj je za vojno izpuhtelo že več kot 590 milijard dolarjev davkoplačevalskega denarja, števec pa pokaže še, koliko je prispevalo vsako ameriško gospodinjstvo in vsak posameznik.
In če vas zanima, koliko je za vojno prispevala posamezna ameriška država, boste izvedeli, da znaša finančni delež Aljaske milijardo, Teksasa skoraj 50 milijard, New Yorka pa še štiri milijarde dolarjev več. Najbogatejša država Maryland je »vplačala« 11 milijard, najrevnejša Mississippi pa dve milijardi dolarjev. In če hočete podatke o mestih, vam računalo postreže s podatkom, da je Baltimore v Marylandu v skupnih stroških vojskovanja udeležen s 799 milijoni dolarjev, mesto New York pa kar z 20 milijardami dolarjev.
Oglejmo si še en pogled na stroške vojne. Leta 2007 so Američani v povprečju zaslužili 40.405 dolarjev in za davke odšteli 6.525 dolarjev. Od tega davka prispeva vsak kar 2.257 dolarjev za vojno.
Računala na spletni strani pa ponujajo še drugačne podatke. Če ne bi bilo vojne v Iraku, bi lahko prebivalci New York Cityja, ki prispevajo zanjo 22 milijard dolarjev, s tem denarjem omogočili 4 milijonom prebivalcev brezplačno zdravstveno oskrbo ali pa 3,5 milijona študentom brezplačen študij.
Poleg vseh podatkov o neposrednih in posrednih stroških vojne, pa tudi o številu ubitih in ranjenih v Iraku lastniki portala ponujajo ameriškim mestom, da si z njihovo pomočjo za nekaj več kot 900 dolarjev omislijo svoje elektronske panoje, da bi ljudje vedeli, »kaj se dogaja z njihovim denarjem«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.