Borut Mekina

 |  Mladina 3

Kresalovi je uspelo

Razcepljeni fizioterapevti

Minister Miklavčič zanika, da bi se o tej zadevi pogovarjal s Kresalovo

Minister Miklavčič zanika, da bi se o tej zadevi pogovarjal s Kresalovo
© Borut Peterlin

Z novo vlado je končno uspelo tudi Frideriki Kresal, sicer materi notranje ministrice Katarine Kresal. Zdravstveni minister Borut Miklavčič je zbornici fizioterapevtov, ki jo vodi Kresalova, v začetku januarja podelil javno pooblastilo. Takšno pooblastilo prinaša nekatere ugodnosti. Fizioterapevti morajo denimo redno obnavljati licenco za opravljanje poklica, to pa bo po novem podeljevala zbornica in v ta namen bo lahko pripravljala tudi izobraževanja. Za plačilo, seveda.
Toda že so težave. Poleg zbornice obstaja tudi konkurenčno društvo fizioterapevtov. V njem so prepričani, da jim je Miklavčič storil krivico in da je zbornica pod vodstvom Kresalove status dobila neupravičeno. V Sloveniji je po njihovem mnenju kakšnih 980 aktivnih fizioterapevtov, v društvu pa imajo 615 notarsko overjenih izjav fizioterapevtov, ki potrjujejo, da so njihovi člani, poleg tega imajo v svojem registru vpisanih prek 800 članov. Sprašujejo se, kako je lahko javno pooblastilo dobila zbornica, ki po njihovem mnenju nima reprezentativnega članstva. Namigujejo na politično kuhinjo. Katarina Kresal je namreč, ko je še delala v odvetniški pisarni Senica, zbornico fizioterapevtov, torej Frideriko Kresal, tudi zastopala.
Na ministrstvu za zdravje so priznali, da je zaradi spora med zbornico in društvom »stanje nevzdržno« in da že škodi stroki. Pojasnjujejo, da so leta 2005 predstavniki pravne službe ministrstva na zbornici pregledali dokumentacijo o članstvu, iz katere naj bi bilo razvidno, da je v zbornico včlanjenih več kot 60 odstotkov fizioterapevtov, kar je bil pogoj za podelitev pooblastila. A se je takoj za tem oglasilo društvo in navedbe zbornice zanikalo. Očitno postopek preverjanja članstva ni bil izpeljan dovolj kakovostno. Predstavniki ministrstva so poskušali na zbornici, ki jo vodi Kresalova, članstvo vnovič preveriti, vendar jim to ni uspelo, pojasnjujejo z ministrstva. Nato so dobili podpise prek 700 fizioterapevtov, ki so trdili, da so člani društva. Toda ti podpisi niso bili overjeni.
Miklavčič pojasnjuje, da je zbornici moral podeliti pooblastila zaradi odločbe upravnega sodišča. Društvo fizioterapevtov se je na sklep o izbiri leta 2005 pritožilo na upravno sodišče. Kot piše ministrstvo, je »upravno sodišče pritožbo društva dne 8. 11. 2007 v celoti zavrnilo in naložilo ministrstvu realizacijo podpisa pogodbe z zbornico in pripravo pravilnikov«. Tudi Friderika Kresal je dejala, da je odločba jasna: »Žal mi je, da kolegi po dveh letih odločbe ne želijo spoštovati.« A v društvu si odločbo upravnega sodišča očitno razlagajo drugače. Po njihovem mnenju je upravno sodišče odločilo, da društvu v tem postopku ni mogoče priznavati sodnega varstva, to pomeni, da sodišče sploh ni presojalo o pravilnosti ugovorov in dokazov.
Katarina Kresal pravi, da odkar je ministrica, o tem z Miklavčičem ni govorila. Podobno trdi Miklavčič. Prihodnje dni naj bi Miklavčič znova skušal obe strani povabiti na pogovor. Zadnjič mu ni uspelo. Saj so, pojasnjujejo na ministrstvu, oboji s seboj pripeljali tudi odvetnike.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.