Marjan Horvat

 |  Mladina 3

Klepetavi in neprevidni poslanci

Stroški pogovorov poslancev po službenih mobitelih niso zanemarljivi

Zmago Jelinčič je za službeni telefon lani do novembra porabil 1.937 evrov

Zmago Jelinčič je za službeni telefon lani do novembra porabil 1.937 evrov
© Matej Leskovšek

Poslanci in visoki državni uslužbenci v državnem zboru lahko na leto porabijo 3000 evrov davkoplačevalskega denarja za telefoniranje s službenimi mobilnimi telefoni in za vzpostavljanje povezav s SIM-kartico na službenih prenosnih računalnikih. Sekretarji poslanskih skupin so upravičeni do 1500 evrov, drugi uslužbenci pa do 1260 evrov. Če so službeno v tujini, jim pripada še dodatnih 12,5 evra za vsak dan. Tisti poslanci in funkcionarji državnega zbora, ki porabijo za telefoniranje in računalniške povezave več, kot je predvideno, morajo razliko plačati iz svojega žepa.
In kateri poslanci so najbolj klepetavi? Iz službe za odnose z javnostmi so poslali seznam stroškov za posamezne poslance in poslanke od začetka lanskega leta do novembra. Med njimi so trije, ki so v desetih mesecih močno presegli predvideni znesek 3000 evrov. Pričakovali bi, da gre za bolj zgovorne ali pa tiste, ki so v tem času večkrat potovali v tujino, zlasti v države zunaj Evropske unije. Pa ni tako, saj je poslanec Franc Pukšič, prej SDS, zdaj samostojni, v desetih mesecih pridelal 3308 evrov stroškov za mobitel. »Kar sem prekoračil, bom pač plačal iz lastnega žepa,« pravi Pukšič in dodaja, da je »prejšnje leto bil dostikrat v tujini, klici iz tujine, predvsem tisti izven EU, pa so dragi«. No, Pukšič je bil lani nekajkrat po tri dni na Švedskem, v Stuttgartu in v Kanadi.
Če bi bili zlobni, bi lahko malo manipulirali in primerjali stroške za potovanja poslancev in poslank v tujino, število teh potovanj in stroške telefoniranja. Poslanka Eva Irgl (SDS), ki lani ni potovala v tujino, je vseeno »pridelala« 1847 evrov telefonskih stroškov, njen poslanski kolega France Cukjati, ki je bil lani sedemkrat na službeni poti v tujini, pa veliko manj - le 400 evrov ...
Med največja zapravljivca v preteklem letu sodita zdaj že bivši poslanec Mitja Slavinec (LDS) in sedanji generalni sekretar vlade Milan M. Cvikl (SD). Slavinec je v desetih mesecih porabil 3826 evrov, zagotovo tudi zaradi potovanj v Dublin, Ženevo, Sofijo in Peking. Ko smo ga pobarali, zakaj tako visoki stroški, je pojasnil, da je v »Bolgariji vzpostavljal internetno povezavo in le odpiranje pošte mi je prineslo za 1000 evrov stroškov«. S tem opravičuje še za 39 evrov višje stroške od Slavinca tudi Cvikl, ki je poskusil »novo čudo« Mobitelovih storitev in prek javnega omrežja vzpostavil službeno »navidezno zasebno omrežje«. Ko je pregledal pošto, je račun vrtoglavo narasel. »Od takrat prenosnega računalnika na potovanjih nisem več uporabljal, saj je ceneje, če mi dokument pošljejo po faksu,« pravi Cvikl, ki je moral presežek stroškov poravnati iz svojega žepa.
Zanimivo bo gledati, kako se bo nova poslanska posadka vedla v času recesije in kako bo upoštevala obljube predsednika državnega zbora Pavla Gantarja o varčevanju v parlamentu.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.