Staš Zgonik

 |  Mladina 3

Dogaja!

Življenje kongresnega centra Brdo

Slovenija je decembra 2007 dobila nov kongresni center na Brdu pri Kranju. Predvsem je bil mišljen kot »baza« med slovenskim predsedovanjem Evropski uniji. Zasnovo skoraj 17 milijonov evrov (skupaj z notranjo opremo) vredne naložbe je vlada zaradi časovne stiske izbrala brez javnega razpisa, a zakonito, saj ji je to dovoljeval leta 2004 sprejeti pravilnik. V pol leta predsedovanja se je v centru zvrstilo okoli 130 uradnih dogodkov, tudi vsi najvišji.
In kaj se je zgodilo, ko se je predsedovanje končalo? Center je bil od 184 dni v drugi polovici leta zaseden 98 dni. Število dogodkov v organizaciji javnih služb je pričakovano nekoliko upadlo, so pa začeli prostore tudi tržiti in jih oddajati zasebnikom, zato izkupiček ni slab. Kot so povedali v javnem gospodarskem zavodu Protokolarne storitve, ki upravlja objekt, so od začetka julija do konca decembra lani v centru gostili 92 dogodkov javnih služb in 136 dogodkov zasebnikov. Da se število dogodkov javnih služb ni bistveneje zmanjšalo, je poskrbela vlada sama, ki je v sklep o določitvi protokolarnih pravil že leta 2007 zapisala priporočilo, naj državni organi, če protokolarnih dogodkov ne organizirajo v svojih prostorih, uporabijo prostore na Brdu.
V zavodu se hvalijo, da je povpraševanje po prostorih nad pričakovanji, in poudarjajo, da imajo že zdaj rezervacij za 30-odstotno zasedenost v letošnjem letu. Med drugim so letos prvič gostili tudi tradicionalni ponovoletni sprejem za novinarje pri treh predsednikih. (Lani so ga organizirali še v hotelu Mons, ker je bil center zaradi predsedovanja EU zaseden.) Dobili naj bi bili tudi že rezervacijo za leto 2013. Poudarjajo, da bi bili verjetno tržno še nekoliko uspešnejši, vendar imajo protokolarni dogodki vedno prednost.
Cene zasebnega najema so od 2300 evrov za največjo od štirih dvoran do 130 evrov za katero od osmih sejnih dvoran. Za uporabo tehničnih pripomočkov je potrebno doplačilo. Za javne službe so zneski prepolovljeni. Po pričakovanjih naj bi se naložba v kongresni center, katerega vzdrževanje je za zdaj zaradi novosti objekta poceni, stroški ogrevanja in elektrike pa se vrtijo okrog 8000 evrov na mesec, povrnila v 17 letih.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.