Borut Mekina

 |  Mladina 3

Vsi enaki - vsi različno plačani

Zakaj je večina podplačana in manjšina preplačana?

Odhajajoči predsednik uprave NLB Marjan Kramar naj bi prejel milijon evrov nagrade.

Odhajajoči predsednik uprave NLB Marjan Kramar naj bi prejel milijon evrov nagrade.
© Borut Krajnc

Vzemimo konkreten primer. Direktor javnega podjetja Komunala Kranj Ivan Hočevar je leta 2008 zaslužil 58 tisoč evrov ali povprečno okoli 4800 evrov na mesec. Komunala Kranj z 200 zaposlenimi ima na leto okrog 13 milijonov evrov prihodkov. Ukvarja se z vodno oskrbo, odvaja in čisti komunalne vode, odvaža komunalne odpadke ... Na drugi strani Slovenije, v Ptuju, obstaja podjetje Komunala Ptuj, ki je približno enake velikosti. Ima prav tako 200 zaposlenih in 11,7 milijona evrov letnih prihodkov. Tudi v Ptuju odvajajo vodo, čistijo javne površine ipd. Čeprav je Komunala Ptuj v večinski lasti občin, predvsem mestne občine Ptuj, in čeprav podjetje opravlja javno službo, nam iz podjetja niso hoteli sporočiti, koliko je znašala plača direktorja uprave Jožeta Cvetka v lanskem letu. Smo pa lahko iz zadnjega letnega poročila družbe razbrali, da direktor zasluži okrog 100 tisoč evrov na leto. Torej skoraj enkrat več kot v Kranju. Obe podjetji sta dejansko lokalna monopolista. Obe opravljata isto delo in imata podobno odgovornost. Zakaj takšna razlika?
Predsednik nadzornega sveta Ptujske komunale, ptujski župan Štefan Čelan, priznava, da ga komunalni direktor prehiteva »za tri plače«, in nad tem ni posebej navdušen. Vendar Čelan meni, da ima zvezane roke. Problem naj bi bil v tem, ker ptujsko komunalno podjetje ni v 100-odstotni javni lasti, tako kot kranjsko, ampak v zgolj 61-odstotni lasti občin in se ukvarja pretežno s tržno dejavnostjo. Čelan priznava, da bi Cvetku 16 občin lahko znižalo plačo, saj imajo večino v nadzornem svetu, vendar ta ne bi bila več v skladu s priporočili društva Menedžer. Hkrati naj bi bilo na trgu težko najti prave kadre, »če ima lahko vsak s. p. z enim zaposlenim 20 tisoč evrov plače«, meni Čelan. Iz tega lahko torej ugotovimo, da imajo v Kranju zaradi »nizke plače« težave pri iskanju pravega direktorja in da so komunalne storitve tam celo manj kakovostne kot na Ptuju, ker je tudi vodstvo iz drugorazredne skupine cenenih menedžerjev. Pa je to res? Župan Kranja Damijan Perne odgovarja z ne. »Če bi se mi odločili za zamenjavo direktorja, bi ga kar hitro našli. Kar nekaj ljudi se je za to službo že zanimalo. Mislim, da naša plača le ni tako destimulativna. Rekel bi, da je lahko takšna trditev na Ptuju le dober izgovor za visoko plačo.«

Jara kača

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.