Slovenski poslanci na vseh koncih sveta

Pariz, Moskva, Tokio, New York, Peking, Doha, Hongkong, Washington, Seul, Nairobi, Cannes, Reykjavik, Cape Town, Manila, Santiago de Chile, Berlin, Aman, San Francisco, London, New Orleans, Buenos Aires, Montreal, Oslo, Istanbul, Stockholm, Sankt Peterburg, Ottawa, Helsinki, Vancouver, Barcelona, Talin, Aleksandrija, Seattle, Kijev, Quebec, Bahrajn, Francoska Gvajana, Indonezija, Malta, Tanzanija ...

Slovensko parlamentarno teniško moštvo na tekmovanju v Moskvi, junija leta 2006:  Ljubo Germič, Anton Rop, Samo Bevk, Miran Jerič, trener Dušan Hočevar, Tone Anderlič in Kristjan Janc (pok.)

Slovensko parlamentarno teniško moštvo na tekmovanju v Moskvi, junija leta 2006: Ljubo Germič, Anton Rop, Samo Bevk, Miran Jerič, trener Dušan Hočevar, Tone Anderlič in Kristjan Janc (pok.)
© Ruska duma

Predlani si, po najnovejših podatkih Statističnega urada Slovenije, kar tretjina slovenskih gospodinjstev ni mogla privoščiti niti enotedenskih letnih počitnic. In to čeprav predlansko leto idiličnih razmer gospodarske rasti in vsesplošne blaginje, podobno kot večinoma lansko, velja za eno najboljših doslej. V podnaslovu pa so našteti nekateri kraji, ki so jih v prejšnjem mandatu obiskali slovenski poslanci. Po službeni dolžnosti seveda.
Po službeni dolžnosti sta se le teden dni po ustanovni seji novega sklica parlamenta na pot v tujino odpravila tudi poslanska kolega iz zdaj spet opozicijske SDS, Franc Pukšič in Miro Petek. Za štiri dni sta šla na Filipine, kjer sta se v Cebuju udeležila 6. turističnega foruma za parlamentarce in predstavnike lokalnih oblasti ter zapravila 8292,98 evra davkoplačevalskega denarja. Torej 4146 evrov na osebo, kar glede na stopnjo smiselnosti ene in druge poti ni daleč od 6853 evrov na osebo, ki jih je s čarterskim letom na sporni obisk v BiH pridelal urad predsednika republike. Ker večina odborov dotlej sploh še ni bila konstituirana, jima je pot odobril kar stari odbor, katerega člana sta bila sicer poleg Jožefa Jerovška (SDS), Majde Zupan (NSi) in Zmaga Jelinčiča (SNS) tudi sama. Neprimerno? V nasprotju z velikimi besedami o zategovanju pasu?
Glede na to, da se precejšen del državnega aparata z nadzornimi po-oblastili ukvarja s stroški službenih poti predsednika republike dr. Danila Türka, poglejmo, kam v tujino, kako in zakaj so v prejšnjem mandatu potovali poslanci. In kolikšne stroške so s tem napravili. Drugače kot velja za predsednika republike, potovanja v tujino namreč niso njihova glavna naloga. Najprej številke. V štirih letih so poslanci potovali 1169-krat, to pomeni, da je bil povprečni poslanec na službeni poti v tujini točno 12,98-krat, torej 13-krat, kar znese povprečno dobre tri poti na leto. Poslanska mednarodna dejavnost je v preteklem mandatu akumulirala 1,3 milijona evrov stroškov, to pa pomeni 14.500 evrov oziroma 3,5 milijona tolarjev na poslanca. Vzorčna poslanca, ki sta potovala točno trinajstkrat, sta poslanca SDS Branko Grims in Stane Pajk. Tretji povprečju najbližji poslanec pa je novi predsednik državnega zbora Pavel Gantar, ki je opravil 12 službenih poti v tujino. Ker ta poslanska dejavnost davkoplačevalce nekaj vendarle stane, smo novega prvega med poslanci vprašali, ali v času recesije vodstvo državnega zbora na tem področju načrtuje krčenje stroškov, kot to počno drugi državni organi. Nekaj takega je recimo že konec novembra storila tudi latvijska vlada, saj je v sklopu ukrepov za blažitev krize znižala sredstva za potovanja, ki jih država krije svojim zaposlenim. Gantar je v začetku decembra lani pojasnil, da potovanja praviloma odobri odbor državnega zbora za zunanjo politiko, »kot predsednik državnega zbora na odločitve omenjenega odbora nimam neposrednega vpliva, saj je, kot vsa ostala, tudi to delovno telo avtonomno ...« In dodal: »Verjamem, da so bila službena potovanja poslank in poslancev v tujino že doslej vsaj upravičena in v skladu s Pravilnikom o mednarodni dejavnosti, pa tudi, da je odbor za zunanjo politiko vsako službeno potovanje poslanke ali poslanca v preteklem mandatu obravnaval tako, da je upošteval načelo stroškov in koristi, skratka racionalno.« Po novem letu pa je Gantar javnosti sporočil, da bo državni zbor varčeval. Obljubil je, da bodo šle poslanske plače za razred niže, med vrsto drugih ukrepov pa je na prvo mesto postavil poslanska potovanja v tujino, ki naj bi jih po novem »poslanci opravljali le takrat, ko se nanašajo na neposredno izvrševanje njihovih pristojnosti«. Predsednik državnega zbora se je torej v nasprotju z lani izrečenimi besedami o avtonomiji odločil omejiti poslanska potovanja, ki v prejšnjem mandatu vendarle niso bila vsa po vrsti upravičena in gospodarna. Manj službenih poti v tujino do nadaljnjega je po novem letu sicer napovedal tudi predsednik republike.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.