Max Modic

 |  Mladina 4  |  Družba

Sedem veličastnih

Kozarček viskija naredi novega človeka in ta novi človek si zaželi novega kozarčka viskija

Nobene potrebe ni, da bi enosladnike hladili ali pa onečastili z ledenimi kockami. Arome in okusi bodo intenzivnejši pri sobni temperaturi, z nekaj kapljicami čiste izvirske vode, po možnosti tiste, iz katere je enosladnik narejen. Kar se pitja tiče, je kristalni ''tumbler'' načelno dobra izbira, ni pa zapovedan, saj bo aroma enosladnika polnejša, če ga servirate v trebušaste kozarce, ki se proti vrhu zožijo.

Nobene potrebe ni, da bi enosladnike hladili ali pa onečastili z ledenimi kockami. Arome in okusi bodo intenzivnejši pri sobni temperaturi, z nekaj kapljicami čiste izvirske vode, po možnosti tiste, iz katere je enosladnik narejen. Kar se pitja tiče, je kristalni ''tumbler'' načelno dobra izbira, ni pa zapovedan, saj bo aroma enosladnika polnejša, če ga servirate v trebušaste kozarce, ki se proti vrhu zožijo.
© Borut Peterlin

Staro škotsko modrost iz podnaslova, ki na prijazen način pojasni trajno priljubljenost viskija in njegov nesporen primat v svetu destilatov, je po mojem treba dopolniti z empirično ugotovitvijo, za katero pa ni nujno, da je škotska. Torej, ni slabih viskijev. Obstajajo samo dobri viskiji in boljši viskiji. Če je viski slab, potem ni viski, ampak nekaj, kar se v časih globalizacije in dereguliranega trga uradno imenuje »močna alkoholna pijača z okusom po whiskeyju«. Preverite na deklaraciji. In za božjo voljo, ne pijte tega in niti pod razno ne kupujte teh steklenic ljubiteljem viskija. Kupite raje vodko ali buteljko vina. Manj možnosti je, da boste kot laik udarili mimo.
Res je, empirična ugotovitev, da obstajajo dobri in boljši viskiji, v praksi velja za škotske viskije, škotski viski pa je po strogih britanskih zakonskih predpisih lahko samo tista alkoholna pijača, ki je bila po tradicionalni metodi iz škotskih sestavin destilirana na Škotskem in je na Škotskem, v lesenih sodih, odležala najmanj tri leta, preden so jo pretočili v steklenice. Viski, ta žlahtni destilat v razponu od svetlo slamnate do jantarno rjave barve, ki ga odlikuje izjemna paleta arom in okusov, proizvajajo tako rekoč povsod po svetu, od Irske, ZDA in Kanade do Indije, Nove Zelandije in Japonske. Toda oboji, poznavalci in ljubitelji viskija, so si edini, da je edini pravi viski škotski viski. Scotch Whisky ali Scots Whisky, kot piše na steklenici Cutty Sarka. Tisto, kar destilirajo onkraj Škotske, sploh ni viski, ki se v izvirniku piše whisky, marveč - whiskey. Malenkostna razlika v pisavi, velika v okusu. Drži, tudi irski, ameriški, kanadski ali japonski viskiji so lahko dobri ali boljši. Ampak nikoli ne bodo najboljši. Vsaj po mnenju pisca teh vrstic. Japonski 17 let starani viski Suntory Hibiki denimo sodi v sam vrh svetovne ponudbe, enosladnik Suntory Yamazaki, ki občasno pridobi odtenke najboljših konjakov, pa pomeni prvovrstno presenečenje za vse ljubitelje te elitne sorte viskija. Jasno, Japonci za destilacijo svojih vrhunskih viskijev s škotskega Višavja (Highlands) niso uvozili samo imena in recepta, marveč tudi vodo, ki slovi kot najčistejša na svetu, ter Seana Conneryja, ki je njihov viski v oglasih več kot uspešno promoviral, za ''product placement'' imena Suntory pa je poskrbel tudi Bill Murray v filmu Izgubljeno s prevodom.
Nečesa pa Japonci vendarle niso mogli uvoziti: edinstvene obmorske lege s samosvojim severnim podnebjem, ki viskijem z različnih koncev Škotske daje prepoznaven pečat. In brez tega ni pravega viskija. Ni viski kar tako sinonim za Škotsko. V tem pogledu je škotski viski nekaj takega kot kraški teran. Cel kup vrst terana imamo na voljo, a le eden je kraški. Kraškega terana pač ne morete pridelati na Štajerskem, kaj šele na Švedskem. »Viski je za večino ljudi, tudi za številne resne pivce, ovit v tančico skrivnosti. Je romantična pijača,« pravi Škot Paul Harris, nekdanji vojni poročevalec, svetovni popotnik, raziskovalni novinar, gurman in pisec duhovitega Brevirja za pivce viskija. »Nihče ne ve zares točno, kako nastaneta okus in aroma viskija. Vemo, da so za ta proces potrebni osnovni elementi človekovega obstoja: voda, zemlja, ogenj in zrak,« piše Harris. Škoti so jih ukrotili in tekoče zlato iztisnili iz tistega, kar jim je podarila skopa narava: iz deviško čiste gorske studenčnice, ki mora pronicati skozi šoto in teči čez granit. Iz nabreklega zrelega ječmena, plodu grobe, a velikodušne zemlje. Iz vročine šote, trohnečega goriva rastlinskega izvora, ki med gorenjem oddaja aromatičen dim, na katerem sušijo žitno zrnje in ječmenove kalčke. In seveda iz edinstvenega vlažnega, ostrega podnebja z mističnimi meglicami mrzlih severnjaških zim.

Voda življenja

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.