Vanja Pirc

 |  Mladina 5

Zaprašena darila

Koliko daril je ostalo od predsedovanja?

Evropska darila za evropske prijatelje

Evropska darila za evropske prijatelje
© Borut Krajnc

Slovenija je za potrebe polletnega predsedovanja Evropski uniji kupila 1680 protokolarnih daril v vrednosti 111.547 evrov. Za posamezno darilo so odšteli največ 100 evrov, namenjena pa so bila vodjem delegacij, ministrom in partnerjem vodij delegacij. Poleg tega so kupili tudi promocijska darila v skupni vrednosti 317.784 evrov; ta so bila namenjena delegatom in novinarjem, šlo pa je za 35.000 nahrbtnikov, 20.000 setov kape in šala, 15.000 brisač in 9000 ključkov USB.
A številna darila so ostala doma. S Protokola RS so nam sporočili, da so jih razdelili le okoli tri četrtine, vendar bodo preostalih 400 razdelili v prihodnje, saj naj bi bila primerna tudi za druge protokolarne dogodke. Glede na to, da so mediji pred začetkom predsedovanja EU poročali, da bodo vsa protokolarna darila v enotni embalaži z logotipom predsedovanja, ni jasno, ali bodo ob tem zamenjali embalažo ali ne. Med nerazdeljenimi darili je največ svetilk Kapnik oblikovalke Tanje Pak, lanenih namiznih setov Studia Koder ter parov kozarcev in skled s klekljano čipko Steklarne Rogaška.
In koliko cenejših, promocijskih daril je po predsedovanju EU ostalo v kleteh vladnih prostorov? Na vladnem uradu za komuniciranje pravijo, da so do konca predsedovanja EU razdelili večino promocijskih daril. »Preostale nahrbtnike, sete kape in šala ter brisače pa smo po koncu predsedovanja namenili različnim prosilcem. Večino promocijskih daril smo odstopili v dobrodelne namene, npr. za bazar Sila, za materinske domove ter vzgojno-izobraževalne zavode.« Promocijskih daril predsedovanja EU tako nimajo več na zalogi; izjema naj bi bilo le 400 ključkov USB, ki jih nameravajo z manjšo predelavo uporabiti za potrebe slovenskega predsedovanja Svetu Evrope med majem in novembrom letos.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.