Urša Marn

 |  Mladina 5

Kmalu dražji cigarete in pivo

Vlada še razmišlja, za koliko naj poveča trošarine na alkohol in tobak

Pitje piva bo kmalu malo dražje

Pitje piva bo kmalu malo dražje
© Borut Peterlin

Vlada je med ukrepi za ublažitev posledic gospodarske krize napovedala tudi povečanje trošarin na alkohol in tobak, ni pa še jasno, za koliko.
Na ministrstvu za finance so pred kratkim pripravili predlog uredbe, po kateri naj bi se trošarine na pivo, likerje, žgane pijače in alkohol, ki je v uporabi za industrijske namene, z letošnjim marcem povečale za 31,1 odstotka, kar je toliko, kolikor je narasla inflacija od januarja 2002, ko je bila uveljavljena zadnja sprememba trošarin na alkohol. Samo s tem ukrepom bi se po oceni ministrstva v proračun na letni ravni nateklo dodatnih 20 milijonov evrov. Za potrošnika bi takšno povečanje pomenilo, da bi v maloprodaji za 0,5-litrsko steklenico svetlega piva odštel približno pet centov več kot danes. Za koliko se bodo trošarine na alkohol dejansko povečale, še ni mogoče reči, saj gre pri omenjeni uredbi zgolj za predlog.
Prav tako še ni znano, za koliko bodo povečali trošarine na cigarete. Po besedah državne sekretarke na ministrstvu za finance Helene Kamnar za zdaj še preračunavajo različne scenarije povečanja trošarin, končna odločitev pa bo znana najpozneje 19. februarja, ko naj bi vlada po predvidevanjih sprejela rebalans državnega proračuna.
V Pivovarni Laško nad napovedanim povečanjem niso navdušeni, saj že zdaj plačujejo 51 milijonov evrov trošarin na leto, medtem ko bi v primeru 31,1-odstotnega povečanja plačevali do 68 milijonov evrov. Poleg tega ima Slovenija med 27-imi članicami EU že zdaj peto najvišjo trošarino na pivo, za Veliko Britanijo, Finsko, Irsko in Švedsko.
Še manj so nad povečanjem trošarin navdušeni v Tobačni Ljubljana. Opozarjajo, da je bila Slovenija prva izmed pridruženih članic EU, ki je julija 2007 zadostila minimalni trošarini, določeni v EU, to pa je najmanj 64 evrov za tisoč kosov cigaret iz najbolj prodajanega cenovnega razreda v Sloveniji. Trošarine na cigarete znotraj držav EU so različne in med drugim odražajo tudi kupno moč prebivalstva. V kar nekaj pridruženih članicah EU je trošarina na cigarete nižja kot v Sloveniji. Tako na primer na Madžarskem znaša 61,43 evra, na Poljskem 52,84 evra, v Estoniji 53,85 evra, v Latviji pa 52,22 evra. Toda po drugi strani nas po višini trošarine na cigarete prehiteva večina starih članic EU.
Naj ob tem dodamo, da je po podatkih državnega statističnega urada povprečna drobnoprodajna cena zavojčka cigaret Marlboro v zadnjih petih letih v Sloveniji narasla za dobrih 35 odstotkov, povprečna drobnoprodajna cena za 0,5-litrsko steklenico svetlega piva pa za osem odstotkov. Cene v lokalih pa so se za alkoholne pijače v tem času povečale bistveno več kot pa v trgovini.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.