Vanja Pirc

 |  Mladina 5

Politično nagajanje

Zakaj je podmladku Zaresa spodletela kandidatura za članstvo v Mladinskem svetu Slovenije?

Predsednica podmladka stranke Zares Nina Stankovič

Predsednica podmladka stranke Zares Nina Stankovič
© Borut Peterlin

Mladinski svet Slovenije je krovna organizacija mladinskih organizacij, ki delujejo na nacionalni ravni. Vanj so včlanjene vse organizacije, od zveze študentskih klubov do podeželske mladine, od zveze tabornikov do katoliških skavtov. Ker pa ima Mladinski svet Slovenije pomembno vlogo pri oblikovanju slovenske mladinske politike, ni presenetljivo, da kar tretjino njegovih članic sestavljajo podmladki političnih strank. Med 15 članicami je tako zdaj pet podmladkov, in sicer podmladki SD, LDS, NSi, SDS in SLS.
Nedavno je želel v Mladinski svet Slovenije vstopiti tudi Zaresov podmladek Zares Aktivni. A na glasovanju na zadnji seji zbora Mladinskega sveta Slovenije, ki je najvišji organ te organizacije, se je zapletlo. Ker ima svet 15 članic, bi podmladek Zaresa za včlanitev potreboval podporo osmih članic. Dobil pa je le sedem glasov, torej enega premalo. Kdo je glasoval proti? Nihče. Sta se pa od devetih članic, ki so se seje udeležile, dve vzdržali glasovanja. Prva je bila Združenje Mladinski ceh, ki je nepolitična organizacija, druga pa Slovenska demokratska mladina (SDM), podmladek trenutno največje opozicijske stranke SDS. Zaradi enakega izida glasovanja je pred vrati sveta poleg podmladka Zaresa ostala tudi nepolitična organizacija Mladinsko združenje Brez izgovora.
Dogajanje je zbudilo precej pozornosti, sploh po tem, ko je predsednica Zares Aktivnih Nina Stankovič povedala, da formalnih razlogov za zavrnitev njihove kandidature ni bilo in da bi bili razlogi za njihov neuspeh - vsaj zaradi vzdržanega glasu SDM - lahko tudi »politične narave«. Stankovičeva je sicer podmladku SDS poslala pismo, v katerem ga je pozvala, naj vsebinsko pojasni, zakaj ni podprl včlanitve Zares Aktivnih v Mladinski svet Slovenije in zakaj je »spolitiziral krovno mladinsko organizacijo in ji odvzel kredibilnost«.
SDM se je na očitke odzvala s sporočilom za javnost, v katerem je zanikala, da bi nasprotovala sprejetju Zares Aktivnih v Mladinski svet Slovenije. Niso pa v podmladku SDS pojasnili, zakaj so se vzdržali glasovanja. Tudi na naša vprašanja v zvezi s tem niso želeli odgovoriti. V drugi organizaciji, ki se je vzdržala glasovanja, v Društvu mladinski ceh, pravijo, da so se glasovanja vzdržali, ker organi društva o tej temi pred glasovanjem še niso odločali.
Najvišji organ Mladinskega sveta Slovenije je doslej le enkrat zavrnil vlogo kakšne mladinske organizacije, ki je prosila za članstvo. Zanimivo je, da je košarico dobil prav podmladek stranke Aktivna Slovenija Mladi Asi, in sicer zato, ker se je stranka As takrat združevala z Zaresom, po tej združitvi pa Mladi Asi kot podmladek niso več obstajali. Obe mladinski organizaciji, ki tokrat nista bili sprejeti v Mladinski svet Slovenije, bosta lahko še enkrat kandidirali že aprila.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.